София. Неутрализираха престъпна група за трафик на хора с цел

...
София. Неутрализираха престъпна група за трафик на хора с цел
Коментари Харесай

Неутрализираха престъпна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация в Испания, Германия и Швейцария

София. Неутрализираха незаконна група за трафик на хора за полова употреба в Испания, Германия и Швейцария. Това стана ясно на брифинг в прокуратурата, в който взеха присъединяване: Иван Гешев – административен началник на Специализираната прокуратура, Стоян Темелакиев – зам.-директор на ГДБОП, Красимир Тренчев – заместител на ръководителя и наблюдаващ делото прокурор, както и Рафаел Варас, чуждестранен представител на испанското вътрешно министерство у нас.
В интервенцията с наименование „ Европа “ са взели участие чиновници на отдел „ Трансгранична проведена престъпност “ в ГДБОП, Специализираната прокуратура, както и Централната бригада за трафик на хора при Генералната дирекция на полицията в Испания. От брифинга стана ясно, че следствието е почнало в края на 2015 година, когато е била получена информация от испанските управляващи по линия на интернационалното оперативно съдействие за засечена проведена незаконна група, която прави активността си и там. В началото на 2016 година у нас било е формирано досъдебното произвеждане и са извършени няколко координационни срещи, посредством които са изяснени дилемите на всяка част на екипа, както и датата за взаимната реализация – 26 юни т.г. Общо са изпратени 16 европейски заповеди за арест. В хода на извършените дейности на територията на страната са осъществени процесуално-следствени дейности на 17 адреса, конфискувани са документи, пари, украшения, мобилни телефони, часовници и други движимости. Задържани са осем участници в незаконната група. По същото време в Испания са осъществени претърсвания на 21 адреса, откъдето също са конфискувани пари, украшения, часовници, открити са упойващи и наркотични субстанции, български регистрационни табели и мобилни телефони, арестувани са голям брой лица, съпричастни към незаконната активност на групата.
Изяснена е и схемата, по която е работила проведената незаконна група. В по-голямата си част набирането на жертвите у нас се е правило посредством машинация, възползвайки се от техния обществен статус. Пристигайки в Испания, групата е налагала своите условия на употреба върху тях, като не се е колебаела да употребява принуждение и закани. Жените са били принуждавани да крадат пари, кредитни карти и полезности от клиентите си, които по-късно са продавани на незаконния пазар. Голяма част от участниците са били открити на адрес в град Торемолинос, Испания дружно с жертвите и от там дамите били извозвани с коли или микробуси до региона на Пуерто Банус в Марбея. В тази област групата, която работела при строго открити йерархични равнища, имала цялостен надзор над проституцията. Първи помагачи на водачите са се явявали тези, които са осъществявали напътствията им на територията на Испания. Установено е, че част от парите, получени от незаконната активност, бивали декларирани като доходи от продажба на животни и се употребявали за закупуване на движими и недвижими движимости. В групата се включвали и други помагачи, част от които и водачите, превозвали жертвите, шефки на домовете в Пуерто Банус, както и получателите, посредством които се извеждала открадната стока. Към този миг са разпознати 51 жертви. Работата по документирането на незаконната активност на групата продължава.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР