София. Несъответствието между размера на армията и нейното финансиране е

...
София. Несъответствието между размера на армията и нейното финансиране е
Коментари Харесай

Бойко Ноев: Несъответствието между размера и финансирането на армията е катастрофално, илюзия е, че допълнителните средства за 2018 г. ще решат някакъв проблем

София. Несъответствието сред размера на армията и нейното финансиране е пагубно. Това сподели Бойко Ноев - министър на защитата в държавното управление на Съюз на демократичните сили, в служебното държавно управление на Ренета Инджова, заместник-министър на защитата в държавното управление на Любен Беров и някогашен дипломат в НАТО, Белгия и Люксембург, в изявление за Агенция „ Фокус “ за положението на въоръжените ни сили. По думите му въоръжени сили в състав 37 000 до 40 000 души, носещи отговорности по суша, въздух и море, както и изпълняващи съюзнически отговорности, няма по какъв начин да съществуват с годишен бюджет от 500-600 млн. евро - нито концептуално, нито физически. Той добави, че за днешната българска войска се отделя сред 2 до 6 пъти по-малко финансиране от съпоставими военни сили в Европа. „ Това противоречие, продължаващо към този момент повече от десетилетие докара до трайна декапитализация на войската - като персонален състав и като материални средства “, добави той. „ В тези условия 20-30% и даже по-високо нарастване на заплатите в армията няма късмет да обезпечи нужния прилив от млади офицери, сержанти и бойци, както и да удържи на работа способните, тези които към момента имат късмет за се осъществят отвън войската “, разяснява Ноев, като означи, че некомплектът, достигащ тук-там над 30% от щатния състав, от дълго време е свела до 0 бойните качества на доста формирования. „ Илюзия е, че отпуснатите в допълнение 105 млн. лв. за заплати за 2018 година ще решат някакъв проблем “, сподели още Бойко Ноев. Той добави, че години наред техниката се поддържа посредством „ канибализация ”, или консумиране на щатните аварийни елементи и материали. „ На процедура липсват годни муниции в съвсем целия набор на въоръженията, изчерпани са доста от щатните боекоплекти. Жизнено значими системи за ръководство на войските, материалната база на противовъздушната защита, на силите за специфични интервенции и още доста детайли са в плачевно положение. Няма обувки и облекла. Сградният фонд е порутен, няма обикновени условия за подготовка и отдих на хората “, означи Ноев. Според него единствено за възобновяване на щатните запаси и обновяването на материалната база би трябвало да бъдат вложени назад тези средства, които са били виртуално „ икономисани ” през годините. „ Такава оценка не е известно да е правена, само че във всички случаи би надхвърлила 5 милиарда лв. “, добави той.
По думите на Ноев главната причина за несъответствието сред планувания размер на армията и нейното финансиране е ниският Брутният вътрешен продукт на България, най-ниският на човек измежду съдружниците. „ За нас процентът от Брутният вътрешен продукт за защита не може да бъде водещ аршин за основаване на военни качества. Самолетите и заплатите се заплащат с левове, долари и евро, а не с проценти от Брутният вътрешен продукт. Един аероплан коства еднообразно и за България, и за Дания. България и през днешния ден има един от относително високите проценти от Брутният вътрешен продукт за защита (1.3%), които обаче се показват в мизерните 500-600 млн. евро. Поради това е извънредно погрешно планирането на отбранителните запаси на България да се привързва и стимулира с постигането политическата цел на НАТО за 2% от Брутният вътрешен продукт през 2024 година, вместо с обезпечаване на боеспособност на българската войска посредством очистване на въпросното противоречие. За тази наша войска 2% от днешния Брутният вътрешен продукт на България не може да бъде цел, а единствено начална насочна точка “, сподели още той.
Бившият министър на защитата означи, че другата причина за несъответствието е политическа. По думите му днешните ръководещи, прицелена на уравновесен бюджет към 2020 година бетонира несъответствието. „ Тригодишната бюджетна прогноза не планува никакво нарастване на бюджета на Министерство на защитата, който в действителност понижава като % от Брутният вътрешен продукт. Това значи опазване на статуквото, продължение с нови 3 година на мъката и декапитализацията на войската, а достигането дори и на съюзническата цел от 2% до 2024 година на практика неизпълнима “, добави той.

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус - " Военни вести ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР