София. Нека да уважаваме законите в България и да не

...
София. Нека да уважаваме законите в България и да не
Коментари Харесай

Вицепремиерът Борислав Сандов: Ще бъда гарант за спазване на екологичното законодателство

София. Нека да почитаме законите в България и да не разрешаваме напън върху държавните чиновници. Аз няма да позволи това, ще бъда тил на всеки специалист в моето ведомство, който си прави съзнателно работата, и също по този начин, в случай че бизнесът бива по някакъв метод изнудван, притискан, забавян съзнателно от държавни чиновници, аз ще бъда тил на бизнеса. Защото в действителност моята роля е да извършвам и пазя закона. Това съобщи вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в утринния блок на Българска национална телевизия и алармира, че има доста капиталови планове за открит рандеман в златни залежи в Сакар и Родопите, които тормозят жителите и локалните управляващи поради сериозния екологичен напън в региона от към този момент съществуващите мини. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството .

В ефира на националната телевизия той пусна запис с изявление на изпълнителния шеф на „ Горубсо - Кърджали “ АД Живка Ковачева направено по време на районен експертен екологичен съвет за капиталово желание за „ Добив на полиметални руди от проучвателна повърхност „ Млечино ” - находище „ Китница “. То е в землището на селата Чернигово, Дедино, Търна, Боровица, Китница и Долно Прахово, община Ардино, област Кърджали. Ковачева декларира: „ Когато осъществяваме капиталовото предложение, тъй като то ще бъде осъществено без значение какво решение ще се вземе днес… “.
Според министър Сандов представител на вложителя си разрешава да каже неща, които са „ безусловно неприемливи, което освен подкопава престижа на страната, само че и унижава специалистите “. „ Не може представител на която и да е компания да се държи по този метод и да счита, че е над закона, и че ще осъществя своите планове без значение какво кажат представителите на институциите “, безапелационен е той.

Министър Сандов акцентира, че има процедури и условия, които би трябвало да се съблюдават. Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян е направила процедурата по отчета за оценка на въздействието върху околната среда и предходната седмица е имало районен екологичен експертен съвет, като част от процедура по Оценка на въздействието върху околната среда.
„ Прави се едно и също желание с 2 обособени плана, в две прилежащи общини – Ардино и Кърджали, и на територията на две районни инспекции по околната среда и водите – Смолян и Хасково “, изясни Борислав Сандов. Според него това е инвеститорски метод, който цели по-лесно да се прокарат два дребни плана, вместо един по-голям и комплициран като процедури.

Министър Сандов напомни, че регионът на Източните Родопи е съществено претрупан от минна активност, „ там към този момент има открити замърсявания и в случай че продължаваме да вършим такива предприятия или мини, ще стигнем до неприемливи равнища “. В региона локалното население и локалните управляващи не желаят осъществяване на подобен план.

Днешното решение на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Смолян по Оценка на въздействието върху околната среда, което не утвърждава капиталовото желание, гласи, че неговата реализация ще докара до обилни и необратими въздействия върху ландшафта. Ще провокира увреждане и заличаване на местообитания на предпазени скотски типове и основава риск за подземните води и разположените наоколо водоизточници. Решението е съобразено и с протестните заявления и мнения на засегнатото население. Отбелязано е, че към претекстовете е и неточно регистриран кумулативен резултат.

Решението по оценка на влияние върху околната среда (ОВОС) за капиталовото предложение може да бъде открито.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР