София не трябва да се разширява повече по периферията, а

...
София не трябва да се разширява повече по периферията, а
Коментари Харесай

Екипът на Фандъкова се цели в усвояване на изоставените територии на София

София не би трябвало да се уголемява повече по периферията, а да се търси капацитет за развиване в изоставените територии в самия град. Това съобщи основният проектант на София Здравко Здравков на конгрес за представянето на дълготрайните цели за развиване на столицата до 2050 година, написа в. " 24 часа ".
Като образец какъв брой мислят ръководещите от ГЕРБ в София за бъдещето ѝ Здравков даде " Визия за София ", водена от арх. Любо Георгиев, която би трябвало да изготви нов общ организационен проект.
" Общият организационен проект е законът, който стои зад тила ми като основен проектант и основава разпоредбите. Трябва да си отговорим на въпроса - желаеме ли София да се развива дисперсно, тъй като това значи обвързване с персоналните коли. Преди да гледаме към периферията, би трябвало да погледнем опциите, които към момента не са употребявани в самия стилен град ", изясни Здравков.
" Работихме по 7 посоки: градска среда, стопанска система, околна среда, превоз, еднаквост и просвета, хора и ръководство. Всяка от 24-те дълготрайни цели ще бъде развита като последователност до 2050 година с основни стъпки и ограничения, които предлагаме. Ще предложим на новия Общински съвет окончателния вид на " Визия за София " през ноември дружно с първия пакет от ограничения ", сподели арх. Любо Георгиев, който е и шеф на общинското дружество " Софпроект ".
Една от главните цели на " Визия за София " е всяко жилище да се намира на 10 минути вървене пеш до съществена улица или бул.. Всеки квартал пък би трябвало да има пешеходна зона.
Предлага се старите изоставени индустриални и инфраструктурни терени да се обновят и да имат нови атрактивни функционалности. Ще се подтиква развиването на среда с плътност на обитаване, близка до тази в центъра на града, с цел да се избегне разстилане към крайградските територии, което ще усили зависимостта от колите. Освен това до 2050 година столицата би трябвало да има гъста веломрежа, която да покрива освен целия град, само че и крайградските територии, с цел да подтиква напредването с велосипед. Жп мрежата пък би трябвало да е интегрирана с метрото и да имат идентична билетна система.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР