София не трябва да се превръща в един голям платен

...
София не трябва да се превръща в един голям платен
Коментари Харесай

София не трябва да се превръща в голям платен паркинг, смята общинският съветник Иван Таков

София не би трябвало да се трансформира в един огромен заплатен паркинг. Това е позицията на Българска социалистическа партия от съвсем 10 години. С непрекъснатото разширение на териториалния и времеви обсег на синя и зелена зона се реализира тъкмо този резултат. Това сподели заместник-председателят на групата на Българска социалистическа партия в СОС Иван Таков във връзка плануваните промени в Наредбата за организация на придвижването в София. Те плануват разширение на зелената зона към пазара „ Иван Вазов “ и в горната част на кв. „ Яворов “. Както и от септември синята зона да работи 7 дни в седмицата, а зелената – и в събота.

„ Родителите, които желаят да разходят децата си в някой парк в неделя, ще би трябвало да платят 4 лв. за 2 часа, а след тях да си реалокират колата. Това е недопустимо, тъй като ще ограничи огромен част от хората. Градският превоз, по принцип, е сполучлив метод на предвижване, само че за тези, които са с дребни деца, с колички, не е най-удобният вид и те употребяват персонални коли. Ето за какво това не е най-разумната концепция “, смята Таков.

По думите му социалистите са наясно с проблемите на Центъра за градска подвижност в следствие от неналичието на приходи по време на изключителното състояние, само че не са съгласни спадналите доходи да се компенсират с рестрикции, с ново разширение на зоните и даже с повдигане на цената за тях.

„ Ние считаме, че зоните са нужни, изключително в централната част на града, в делнични дни. Видяхме какъв безпорядък настана, когато не работиха по време на изключителното състояние. Но не сме съгласни да се вършат самоцелни неща, без някакъв проект и планове “, безапелационен е общинският консултант от Българска социалистическа партия, който е и заместник-председател на Комисията по финанси и бюджет.

Според него мястото на колите не е по уличните платна и тротоарите, а в паркинги. „ Но такива не се построяват “, уточни той. Таков добави, че концепцията на основаването на Центъра за градска подвижност е била точно такава - с парите от платените зони за паркиране и репатрирането на коли да се построяват паркинги.

„ Вината за това не е единствено на Центъра за градска подвижност, а и на Столичната община – на администрацията и на кмета, тъй като не са си свършили работата “, съобщи Иван Таков.

„ Ние, от Българска социалистическа партия, настояваме да се изготви стратегия за стремително създаване на наземни и подземни паркинги. Средства има, само че не се ръководят вярно и дейно. Само в бранш „ Паркиране “ се събират към 35-36 милиона годишно, само че доста дребна част от тях доближават до инфраструктурата за тази активност “, изясни заместник-председателят на групата на Българска социалистическа партия.

Той разяснява и проблемите на хората, които живеят в центъра. „ Те недоволстват, тъй като макар, че са си купили винетни стикери, няма къде да паркират колите си. Същевременно приходящите, които влизат в централната част на София, вместо да оставят колите си в паркинги, стопират по тротоарите и по улиците. Това основава стеснение и затруднява придвижването и на транспортните средства, и на пешеходците “, сподели още Иван Таков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР