“София – европейска столица на спорта” стартира годишната програма от

...
“София – европейска столица на спорта” стартира годишната програма от
Коментари Харесай

“София - евростолица на спорта“ отбелязва Световния ден на снега с петия Витоша Зимен Фест

“София – европейска столица на спорта” започва годишната стратегия от интензивности за 2020-а с Витоша зимен фест на 18 януари, тази събота край хижа Алеко. Спортният празник бе иницииран от Фондацията и се организира за пета поредна зима, още веднъж отдаден на Световния ден на снега. Глобалната самодейност се провежда за девети път и сплотява над 500
празнични, спортни и занимателни събитията в световноизвестни зимни центрове в 48 страни.

ОТНОВО СУПЕР СНЕЖНИ АТРАКЦИИ
Тази година програмата още веднъж включва неповторими атракции. Планинско колоездене – зимно втурване за време ще се провежда за четвърти път в България, откакто дебютът му за страната бе на Витоша зимен фест през 2017 година Шоуто в планината в този момент ще стартира тъкмо в 11.30 ч. със старт на плаца през х. Алеко, трасето ще е дълго 800 метра с голям брой виражи, скокчета и благоприятни условия за трикове, а финалът е пред долна станция на Романския въжен превоз. Домакините дават обещание доста страсти, екшън и положително въодушевление по време на атрактивното съревнование край х. Алеко.

“За пета поредна зима “София – евростолица на спорта “ провежда този състезателен празник и задачата ни е да забележим повече хора в планината, на чист въздух измежду природата. Тази година в календара от събития сме планували над 20 интензивности в и към Витоша с цел да имат столичани и гостите на града повече благоприятни условия за деен живот, спорт и туризъм, “ съобщи на конференция през днешния ден Анатоли Илиев – зам.-председател на София – евростолица на спорта.

“Всеки участник до 14-годишна възраст ще може да употребява в неделя кабинковия въжен превоз от Симеоново до х. Алеко против въжен превоз карта на цена 1 лева и депозит 5 лева Целта е в Световния ден на снега повече малчугани да могат да излязат на чист въздух, измежду природата в планината “, сподели Радослав Пеев от „ Витоша ски “.

Ема Паунова от „ Консепт Криейтив “ разкри повече детайлности за спускането с колела по сняг за време. По трасето ще бъдат построени два скока и няколко трудности за повече атракции и екшън. Същевременно уредниците на ски-алпинизма ще чакат до последно измененията в снежните и метео условия, с цел да преценяват по какъв начин ще се състезават
участниците в събота.

Организатори на Зимния фест, наред с Фондация “София – Европейска столица на спорта “, са Столична Община, БФ ски, Витоша ски АД, Сдружение „ Маратон”, Консепт Криейтив, Сдружението на " Витошките ски и сноуборд учебни заведения ", Българска федерация по катерене и алпинизъм.

Програмата за спортния празник планува голям брой демонстрации, надпревари, занимателни игри и викторини. На плаца пред х. Алеко ще бъде подреден успореден слалом, по който децата да могат да тестват уменията си, като всеки победител в двойките ще получи премия. Ски-учители ще оказват помощ гратис на дребните скиори да покачат уменията си. Тази година ски-бягането се завръща по атрактивното трасе към хижа „ Алеко “. Така най-хубавите с писалките ще могат да бъдат подкрепяни от многочислена аудитория по време на спринтовите им съревнования. Състезанието по ски-алпинизъм ще бъде със старт в долната част на писта “Витошко Лале “. Организаторите ще прецизират до последно маршрута съгласно снежните и метео условия. Предвидени са голям брой игри, планинарски песни и занимателни викторини на спонтанната сцена.

Програма:
10.00 – 11.00 ч. Записване на участниците – пред хижа Алеко
10.00 – 12.00 ч. Ски-алпинизъм
11.30 – 12.00 ч. Алпийски ски - успореден слалом
11.30 – 12.15 ч. Спускане с колела по сняг за време
12.15 - 13.00 ч. Ски-бягане
13.00 – 13.30 ч. Награждаване на призьорите и закриване

Класиране и награди: до 3-то място по възрастовите групи и пол.

ГЛОБАЛНА СНЕЖНА ЕМОЦИЯ
Денят на снега се празнува в 48 страни и е отдаден на желанието на хората да живеят интензивно, да спортуват, да се отдават на физически и занимателни занимания през зимата, да се любуват на страстите, които дават. Целта е да се стимулират децата сред 4 и 14 години да се срещнат и да заобичат зимните спортове и занимания. Тази зима предстоящите участници са над 900 000. Мотото на Световния ден на снега “Открий, забавлявай се, изживей “ е обвързвано с незабравимите срещи със зимните спортове.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР