София. Най-важното сега е да видим дали този парламент може

...
София. Най-важното сега е да видим дали този парламент може
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: БСП няма да дава безусловна подкрепа за каквото и да е било

София. „ Най-важното в този момент е да забележим дали този парламент може да работи по-добре от предходния, по-устойчиво, по-стабилно и да работи в посоката, в която ние считаме, че е вярно, а точно едно по-социално законодателство, бързо решение на някои социално-икономически проблеми. Още в първия ден внесохме няколко от най-важните за нас законопроекти, които би трябвало да се прегледат предпочитано. Става въпрос за преизчисляването на пенсиите, смяна, която да разреши помощи да се дават и за 2-ри, 3-ти и 4-ти клас, също във връзка с втората година на майчинството. “ Това съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин в ефира на Българска национална телевизия, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия .

По отношение на предлагането на Мая Манолова за преизчисление на пенсиите социалистът съобщи, че то повтаря предложенията на левицата от 44-ото и 45-ото Народно заседание.
Според Кристиан Вигенин на дневен ред би трябвало да бъде и актуализацията на бюджета, за което от левицата упорстваха още през април. „ Правителството на Бойко Борисов отхвърли да разисква тематиката тогава, само че до момента в който към момента не е несъмнено дали ще се образува постоянен кабинет със служебното държавно управление може да се разиска потребността и съответните параметри на една актуализация на бюджета. Вече много дълго страната е без парламент, натрупаха се проблеми, държавното управление се опита да маневрира в границите на признатия бюджет, само че очевидно средствата не са задоволителни “, изясни Вигенин. По думите му към този момент се написа новият бюджет и това би трябвало да е приоритет на новото държавно управление.

В предаването “Денят стартира “ социалистът съобщи, че към момента е доста рано да бъде коментирано вероятно присъединяване на Българска социалистическа партия във властта, както и поддръжка за държавно управление. „ Българска социалистическа партия няма да дава безусловна поддръжка за каквото и да е било. Ние ще бъдем доста деликатни във връзка с тази поддръжка и през вчерашния ден го показахме с отношението си към избора за ръководител на Народното събрание. “ По думите му Българска социалистическа партия е издигнала и своя кандидатура за поста, защото до последно не се е знаело кой ще бъде претендентът на “Има подобен народ “, не е търсена и поддръжка от левицата за такава кандидатура.

„ Ние ще бъдем градивни, само че Ива Митева беше определена за ръководител на Народното събрание с гласовете на Движение за права и свободи. Ако “Има подобен народ “ желае това да се случи и с едно тяхно държавно управление могат да продължат по същия метод, само че това би било провал за което и да е държавно управление да бъде определено по този метод. Така наречените “партии на смяната “ в продължение на месеци обясняваха по какъв начин няма да има никакво съдействие с партиите на статуквото, а в края на краищата се сглоби болшинство с една от партиите, които изрично от българските жители се приема като партия на статуквото “, изясни Вигенин.

„ Опасяваме се, че подобен вид метод към бъдещото държавно управление, в случай че се резервира по метода, по който го направиха с ръководителя на Народно събрание, ще сътвори усещането, че по някакъв метод се сменят хората, само че моделът остава. Ние държим на дълбоката смяна, борили сме се за това в последните години и както и да ни назовават, Българска социалистическа партия не може да бъде приравнена и причислена към партиите на статуквото. Ние сме систематична партия, само че не и партия на статуквото “, безапелационен бе Кристиан Вигенин.

Според социалиста методът, по който Има Такъв Народ показа първия си проектокабинет, е основал значително съмнения. „ Оказа се,че бяха стартирани хрумвания за ръководството, които не са в тяхната предизборна стратегия. Ние ще проведем диалози с тях, открити сме, отворена е вратата за възможна наша поддръжка, само че сме доста деликатни, заради обстоятелството, че доста бързо се взимат остри завои от страна на “Има подобен народ “. Другото, което е: едно държавно управление може да бъде определено с нашите гласове, само че откакто един път е определено, ние нямаме механизмите даже да желаяме избор на съмнение “, изясни той.

„ От една страна ще има нашите упования и условия това да бъде кабинет, който ще бъде мощно обществено зает. Не можем да чакаме цялата ни стратегия да бъде изпълнена, само че въпреки всичко съществени детайли би трябвало да участват в програмата на държавното управление, с цел да го подкрепим. От друга страна би трябвало да има и детайли, че то няма да се ангажира с политики, които напълно опонират на нашите визии. “ За образец Кристиан Вигенин даде приватизацията на ББР и концесионирането на автомагистралите.

Според левицата има министри в служебния кабинет, които биха били положителни министри в едно постоянно държавно управление. По думите на социалиста, в случай че се стигне до там третият мандат още веднъж да отиде при Българска социалистическа партия, то левицата е подготвена на доста необятни съвещания, в това число и да предложения част и от служебните министри.
„ Ние доста деликатно вършим нашите разбори от изборните резултати без да се хвърляме в прочувствени полемики “, изясни социалистът.

„ Каквото и да бъде развиването оттук насетне Българска социалистическа партия има мощна парламентарна група, ясни послания и политики, и ние ще ги отстояваме, без значение в каква настройка се намираме. Ние няма да отстъпим от уговорките, които сме поели и от програмата, която изпълняваме “, заключи Кристиан Вигенин.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР