София. Най-важното е, че Европейският съюз има стратегия за изкуствения

...
София. Най-важното е, че Европейският съюз има стратегия за изкуствения
Коментари Харесай

Еврокомисар Мария Габриел: Най-важното е, че Европейският съюз има стратегия за изкуствения интелект

София. Най-важното е, че Европейският съюз има тактика за изкуствения разсъдък. Това сподели пред публицисти еврокомисарят по цифрова стопанска система и общество Мария Габриел след откриването на интернационалната конференция " Educate to create 2019 - Impact of Artificial Intelligence on Higher Education ", съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ Това е област, в която ние можем освен да се върнем в надпреварата сред Китай и Съединени американски щати, само че можем да бъдем и водачи, за това не преставам да упорствам “, съобщи еврокомисарят. Тя означи, че чака от страните членки на Европейски Съюз да изготвят своите национални тактики за изкуствен интелект. „ В тези национални тактики би било добре да бъде координирано с задачите ни. Те са три и това са трите стълба на европейската тактика - усилване на софтуерния потенциал, нужда от вложения, с цел да си задържим научните откриватели и с цел да си задържим европейските първенци в тази област. Дали ще приказваме за роботика или микро и нано електроника на тези хора, ние би трябвало да им осигурим поддръжка, с цел да останат гениите в Европа. Ето една роля за образованието. Втората е мощни, само че и използвани етични правила “, уточни Габриел.
Тя означи, че в случай че през днешния ден не се обърне особено внимание на това, след 5 години ще бъде мъчно. „ Знаете какво се случва на други континенти в света. Затова е доста значимо тези етични правила, които работната ми група ще разгласява при започване на април, до края на годината да бъдат тествани на терен във всяка една от страните членки. Обединяваме се върху това, че желаеме да се носи отговорност, желаеме бистрота, желаеме да няма дискриминация при боравенето на изкуствения разсъдък и посредством него. Искаме индивидът да остане да ръководи процеса, само че за това ние имаме нужда, дружно с експертите да забележим какво работи и какво не. Затова доста, доста интензивни месеци на работа ни предстоят “, посочи Мария Габриел.
По думите ѝ третата основна тематика е цифровите умения при пазара на труда. „ Повече от всеки път Европа има потребност от експерти по изкуствен интелект. Имаме необикновено огромен дефицит, по тази причина е доста значимо образованието да се приспособява. Изкуственият разсъдък може да разреши да бъде по-интерактивно, по-привлекателно, по-съобразено с самостоятелните потребности на образованието “, сподели още тя.
Ирина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР