София. Най-често нелоялните търговски практики се срещат там, където има

...
София. Най-често нелоялните търговски практики се срещат там, където има
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Нелоялните търговски практики се срещат най-често в секторите телекомуникации, битова техника и електроника и облекла

София. Най-често нелоялните търговски практики се срещат там, където има най-голямо потребителско търсене, сподели пред „ Дарик ” радио ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов, оповестиха от пресцентъра на КЗП . Той посочи, че в последните години на първите места се подреждат телекомуникациите, питателните артикули, облеклата и битовата електроника. „ Това са и секторите от пазара, в които най-често потребителите подават тъжби при нас ”, добави Маргаритов.
„ Нелоялните практики са опитите на търговците или посредством даване на погрешна информация, или посредством икономисване на значима информация да въздействат по този начин върху потребителското държание, че да накарат човек да си купи нещо, което той не би си купил, в случай че знаеше всичко, или в случай че знаеше истината ”, изясни ръководителят на КЗП. Той добави, че има опция такива практики да бъдат срещнати и в областта на услугите. Например, в туризма. „ Но там най-малко нашата статистика демонстрира, че те са доста по-малко на брой спрямо други браншове ”, уточни той.
Димитър Маргаритов акцентира, че напъните на Комисията са ориентирани към преустановяването на нечестни търговски практики, а през последните години институцията е повишила интензивността си по това направление. По думите му годишно контролният орган не разрешава по няколкостотин такива практики в най-различни сфери. „ Това не е малко число, тъй като една от присъщите прояви на нелоялната комерсиална процедура е, че тя може да засегне евентуално безграничен кръг консуматори. Представете си, да вземем за пример, по какъв начин една комерсиална верига заблуждава своите клиенти и тогава всеки един от нас би бил евентуална жертва на такава процедура, в случай че влезе във въпросния търговски обект и осъществя договорка, без да е бил изцяло наясно с нейните особености и параметри ”, конкретизира ръководителят.
„ Мисията на нашата институция е да открива съществуването на такива практики, да ги не разрешава и да глоби тези, които са си разрешили да ги ползват. Много постоянно нашите актове подлежат и на правосъден надзор. Ние не се тормозим от това, тъй като не са малко случаите, в които и съдилищата удостоверяват признатите от нас решения. Съответно към този момент едно правосъдно решение, влезнало в действие, в допълнение придава тежест на битката с това неприятно събитие на пазара – нелоялните търговски практики ”, уточни Маргаритов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР