София. Националният музей Васил Левски“ в Карлово е първият носител

...
София. Националният музей Васил Левски“ в Карлово е първият носител
Коментари Харесай

Националният музей „Васил Левски“ е първият носител на наградата „Училището в музея, музеят в училището“ на Комисията по образованието и науката

София. Националният музей „ Васил Левски “ в Карлово е първият притежател на премията „ Училището в музея, музеят в учебното заведение “ на Комисията по образованието и науката. Музеите и галериите съчетават нововъведение и обичаи, с цел да възпитават полезности у децата. Това съобщи ръководителят на комисията Милена Дамянова, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание . Тя разгласи носителя на премията на гала в зала „ Запад “ на Народното събрание и връчи на шефа на музея Дора Чаушева плакет на Народното събрание, парична премия от 1 000 лв. и книги, отдадени на 140-годишнината от Учредителното заседание.
„ Нашата премия е самопризнание за труда на всеки един от Вас – че отделяте от времето си, че сте всеотдайни, че сте извънредно изобретателни, че се стремите да превърнете музеите и галериите в „ живи “ класни стаи, в които децата ни да се усещат откровени откриватели и същински мечтатели ", обърна се Милена Дамянова към представителите на културните институции. „ Всички желаеме децата ни да порастват умни и сполучливи като персони, да бъдат водачи на своето време ", добави тя. По думите ѝ през днешния ден живеем във време, в което полезностите на обществото и на децата се изместиха. „ Ценности като родолюбие, усърдие, почитание към традициите и по-възрастните, обич към книгите и знанието отстъпват на подправени вести и на герои с еднодневна кариера. И ние Ви поздравяваме, че успявате да съчетаете новаторството и традициите и да се справите с тази нелека задача “, уточни още Милена Дамянова.
Тя акцентира, че концепцията е премията „ Училището в музея, музеят в учебното заведение “ да се трансформира в традиция, а освен като самодейност в границите на 44-то Народно заседание.
В първия конкурс за премията на Комисията по образованието и науката аплайваха 15 музеи и галерии от цялата страна. Жури в състав доктор Екатерина Цекова, шеф на Националния политехнически музей, Лазар Додев – дълготраен специалист в Министерството на образованието и науката, Магдалина Станчева, специалист по образна връзка и изложбен дизайн, дефинираха три номинации. Народните представители от Комисията дефинираха тазгодишния притежател на премията да е музеят в Карлово, а на второ място с еднакъв брой гласове бяха класирани Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство в град Трявна и Художествената изложба в град Добрич.
Наградата „ Училището в музея, музеят в учебното заведение ” беше учредена от Комисията по образованието и науката през март по самодейност на ръководителя ѝ Милена Дамянова. Това е първата премия, която се учредява от Народното събрание и в частност от Комисията по образованието и науката. Призът е за културни институции, осъществили просветителни стратегии взаимно с учебни заведения и детски градини. Целта е да се предизвиква връзката сред културните и просветителните институции.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР