София. Националният борд по туризъм предлага промени в Закона за

...
София. Националният борд по туризъм предлага промени в Закона за
Коментари Харесай

Националният борд по туризъм предлага законодателни промени, касаещи процедурата за отдаване на концесии на морските плажове

София. Националният ръб по туризъм предлага промени в Закона за концесиите, касаещи процедурата за отдаване на концесии на морските плажове. Това оповестиха от Националния ръб по туризъм . В мнението си те прецизират, че като най-голямата работодателска организация в бранша, показват мощно безпокойствие от правния вакуум, който е основан във връзка с механизмите за концесиониране на морски плажове. „ Причината е, че от 1 януари 2019 година процедурата за концесиониране на морските плажове се реализира към този момент по Закона за концесиите, само че липсва поднормативен акт който да урежда детайлите, откакто Върховен административен съд спря незаконосъобразната Наредба за мониторинга, ръководството и контрола на концесиите. Отсъствието на Наредбата блокира законосъобразното осъществяване на процедура за избор и реализирането на надзор на концесионните контракти “, показват от Националния ръб по туризъм.
Те прецизират, че съвещанието на административното дело във Върховния административен съд за разглеждане всъщност на законосъобразността на Наредбата е планувано за месец юни 2019 година, а финалът на самото административно дело ще е доста след тази дата, което съгласно тях е извънредно късно за идващия летен сезон 2019 година
„ Трябва да отбележим и обстоятелството, че в Директива 2014/23 на Европейския парламент, която е в основата на Закона за концесиите, е посочено, че „ актуалната инструкция не се ползва за концесии за услуги и права върху недвижима благосъстоятелност, против обвързване да се правят наложителни действия и концесионно заплащане ", каквото на процедура е концесионирането на морски плаж “, означават още от борда.
От Националния ръб по туризъм декларират, че от гореизложеното излиза наяве, че се блокира работата по концесионните процедури за повече от половин година и на процедура предрешава невъзможността да се обезпечи естественото протичане на летния сезон на 2019 година, а и във времето доста по-късно. Според тях съществува действителна заплаха от отлив на туристи, защото огромните туроператори възнамеряват активността си през лятото месеци по-рано, изисквайки подписан контракт със стопанина на плажа, с цел да резервират пакети за многочислените си клиенти.
В тази връзка членовете на Националния ръб по туризъм приканват в незабавен порядък народните представители да основат опция процедурите по концесиониране на морските плажове да се организира по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). „ По този ред сполучливо се отдават концесии от 2006 година Считаме за безпричинно административното утежняване на процедурата за концесиониране на морските плажове, при съществуване на подобен огромен брой неохраняеми плажове. Процедурите следва да улесняват бизнеса, тъй че да бъде подтикван да кандидатства за морски плажове, а не да бъде спъван с тежки административни процедури “, допълват от борда.
„ Като виновни вложители и данъкоплатци в бранша бихме желали да отбележим, че сходни разтърсвания може да се отразят извънредно отрицателно на българския туризъм, който в последните три години се развива с резистентен растеж и позитивна динамичност над междинните индикатори за страните от Европейски Съюз “, показват от Националния ръб по туризъм.
Според тях браншът е структуроопределящ за стопанската система на България с към 12% дял в Брутния вътрешен артикул дружно със обвързваните с него действия. „ Около 70% пък е делът на летния туризъм в бранша. Става дума за 335 000 души, които работят в туризма и обвързваните с него стопански действия, и за техните фамилии “, разясняват от там.
„ Националният ръб по туризъм е градивен сътрудник и взаимодейства с Министерството на туризма и всички държавни институции по въпроси, които имат отношение към образуване на национална туристическа политика, тактика и съответната законова наредба за развиването на туристическата промишленост в Република България “, излиза наяве още от мнението.
От Националния ръб по туризъм показват подготвеност да показват на вниманието на народните представители позицията си.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР