София. Наш дълг е да поддържаме духовното богатство в Курилския

...
София. Наш дълг е да поддържаме духовното богатство в Курилския
Коментари Харесай

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Наш дълг е да поддържаме духовното богатство в Курилския манастир

София. Наш дълг е да поддържаме духовното благосъстояние в Курилския манастир. Това сподели кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред публицисти в Курилския манастир „ Св. Иван Рилски, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .
„ Първо ми позволете да поздравя всички със светлите празници, които наближават. Днес, на Велики четвъртък, дойдохме да посетим Курилския манастир. Поехме ангажимент преди известно време дружно с кмета на регион „ Нови Искър “ да помогнем за реставрацията на невероятните фрески, които всеки може да види тук “, сподели Фандъкова.
Тя уточни, че игуменът е извънредно деен човек, който самичък прави доста неща. „ Има потребност, несъмнено, от помощ. Поехме уговорката, помогнахме. В програмата, която издадох преди няколко години за поддръжка на манастирите и църквите на територията на Столична община, заложихме тази година наред с още три други църкви и поддръжка за Курилския манастир “, добави тя. Фандъкова посочи, че за манастира са отпуснати на първия стадий 52 хиляди лева Тя изясни, че след диалози с реставраторите излиза наяве, че ще има потребност от последващи стадии. „ Оставаме в подготвеност да предложим на Общинския съвет и уповавам се да получим поддръжка, с цел да може да се приключи реставрацията на иконописите и на иконостаса. Това е едно свято, духовно място. Виждам доста деца са тук, освен през днешния ден “, изясни Йорданка Фандъкова.
Тя обърна внимание, че манастирът е доста остарял. „ Още в Х век е основан. Тук св. Климент Зографски е творил в края на ХVI век.
„ Наш дълг е да поддържаме това духовно благосъстояние. Пожелавам на всички светли празници, да ги посрещнем със примирение, положителни мисли и с помощ и поддръжка всеки, кой с каквото може да оказва помощ на близък “, добави столичният кмет.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР