София. Насърчаването на двустранната енергийна, транспортна и икономическа свързаност между

...
София. Насърчаването на двустранната енергийна, транспортна и икономическа свързаност между
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев обсъди с министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис насърчаването на двустранната енергийна, транспортна и икономическа свързаност

София. Насърчаването на двустранната енергийна, транспортна и икономическа съгласуваност сред България и Гърция бе във фокуса на диалога сред президентът Румен Радев и министър-председателя на Република Гърция Кириакос Мицотакис, които организираха среща на „ Дондуков “ 2 в границите на визитата на гръцкия министър председател у нас. Това оповестиха от прессекретариата на президента .

Двамата приветстваха възобновяване и по-нататъшното развиване на стратегическото партньорство сред България и Гърция, което дефинираха като основно освен за двустранните връзки, само че и за стабилността в района на Югоизточна Европа.

Ускоряването на процеса по създаване на междусистемната газова връзка сред България и Гърция е приоритет и за двете страни, бе очебийно на срещата. Допълнителен положителен резултат за енергийната диверсификация ще има и стартирането на терминала за полутечен газ край Александруполис, което се чака да стане през 2023 година и в който България има 20% от акционерния капитал на сдружението, което ще го построи и ръководи.

Подобряването на транспортната съгласуваност, в това число и посредством откриването на нови Граничен контролно-пропусквателен пункт, ще способства за следващо увеличение на двустранния стопански продан и на туризма, беше посочено по време на диалога. И България, и Гърция имат висок капацитет и сполучливо развиват бранша на осведомителните технологии в своите стопански системи, което основава удобни предпоставки за задълбочаване на двустранното партньорство, в това число и на районно равнище. Румен Радев открои и триумфа на южната ни съседка да притегли крупна инвестиция от един от световните софтуерни колоси в страната.

Държавният глава прикани по време на срещата Договорът за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Република Северна Македония и Преспанското съглашение сред Гърция и югозападната ни съседка да бъдат включени в преговорната рамка за участие на РСМ в Европейския съюз. Обща бе позицията, че европейската интеграция на Република Северна Македония е в полза на целия район, само че процесът следва да бъде привързан със съблюдаване на европейските полезности и поетите в двустранните съглашения задължения.

Румен Радев изрази убеденост, че извършените по-рано диалози на държавно равнище ще дадат мощен подтик за реализацията на значимите двустранни планове, които са от голяма важност за целия район. По думите му България и Гърция споделят значима отговорност за сигурността и стабилността в района, както и за европейската вероятност на нашите съседи. Министър-председателят Мицотакис изрази удовлетворението си, че е първият европейски държавен или държавен началник, който посещава България след извършените през месец ноември избори у нас. „ За нас политическата непоклатимост в другарската и прилежаща страна има доста огромно значение “, уточни Мицотакис и съобщи на българския държавен глава поздрави от неговата гръцка сътрудник Екатерини Сакеларопулу.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР