София. Народното събрание прие окончателни промени в Закона за защита

...
София. Народното събрание прие окончателни промени в Закона за защита
Коментари Харесай

До 12 хил. лева може да достигне глобата за шум на открито

София. Народното събрание одобри дефинитивни промени в Закона за отбрана от шума в околната среда. Промените имат за цел да обезпечат опазването на здравето на популацията от нездравословното влияние на шума, провокиран от търговски и индустриални обекти, разкрити в жилищни здания и здания със смесено предопределение. Текстовете не разрешават озвучаване на открити площи и зони за времето от 14.00 до 16.00 ч. и от 23.00 до 8.00 ч. За същия интервал се не разрешава и шума при строителство. Изключение ще вършат, железопътните гари, автогарите, аерогарите, морските гари и потреблението на системи за обявяване на популацията при бедствия.
За нарушаване физическите лица ще се санкционират с санкция от 500 до 1000 лева, а на юридическите лица и на едноличните търговци да се постанова имуществена глоба в размер от 3000 до 6000 лева При наново нарушаване физическите лица ще се санкционират с санкции от 2000 лева до 6000 лева, а на юридическите лица и на едноличните търговци ще се постанова имуществена глоба в размер от 5000 лева до 12 000 лева От обсега на закона се изключват митингите и манифестациите. Контролът върху нарушаванията се разпорежда на Министерството на вътрешните работи.
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов изясни, че до момента от контролните органи са били изключени кметът и общината. „ Поправяме тази неволна неточност на законодателя, даваме пълномощията и на общината, с цел да не си " измива ръцете ", когато има сигнали за мощен звук “, добави той. Симеонов дефинира България като страна флагман в битката с шума. Според него признатият закон е нужен, предвид на тежките провали, които нанася шумът върху хората. Той увери, че с признатите текстове не се лимитират публични събрания, манифестации, а се поставя завършек на вакханалията на шума в страната.
Според заместник-председателя на ПГ на Българска социалистическа партия Христо Проданов ограниченията в закона за шума са повърхностни. " Ние сме за това да има строги регламенти по отношение на шума в околната среда “, съобщи той. Проданов напомни, че групата на Българска социалистическа партия е направила няколко оферти, които не са признати. „ Едно от тези оферти беше моето- за нарастване на диапазона, в който възбраната за звук важи. Нашето предложение беше вместо от 23.00 ч. в летните месеци юни, юли и август възбраната да бъде от 24.00 ч. “, сподели той. Според Проданов 8 часа са задоволителни за цялостна тишина, с цел да може човек да се наспи и възвърне. Той счита, че по-ранното въвеждане на възбраната ще ощети бизнеса, изключително заведенията по българското Черноморие, които работят единствено в летните месеци. От думите на Проданов стана ясно още, че Българска социалистическа партия са срещу контролните органи да бъдат чиновници на Министерство на вътрешните работи. Според тях шумът би трябвало да се контролира от държавни инспектори.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР