София. Народният представител от БСП за България“ Борис Цветков внесе

...
София. Народният представител от БСП за България“ Борис Цветков внесе
Коментари Харесай

Борис Цветков, БСП: Има опасност родителите, чиито деца не са приети в детска градина, да не получат компенсации

София. Народният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Борис Цветков внесе запитване към просветителния министър Красимир Вълчев по отношение на политиката за грижи за децата и обгръщането им в общински и държавни детски ясли и градини, както и за погашение на обезщетения за кандидатствалите и неприети, не по тяхна виновност, деца. Това оповестиха от пресцентъра на партията .

Той напомни, че през месец септември 2020 година Народното събрание одобри законови промени за компенсиране на родителите и фамилиите, лишени от опцията децата им да посещават общински и държавни детски градини и да получават предучилищно обучение.

„ Въпреки получените от Вас обещания, по време на съвещание на комисията в Народно събрание, механизмът за обезщетяване не бе разискван с всички заинтригувани публични организации. В разследване на което той е прекомерно рестрикционен, чиновнически, безпричинно трудоемък, а и приемането му неприемливо се забави повече от естественото и нужното. Има заплаха, макар волята на законодателя, родителите да не получат полагащата им се помощ заради административни проблеми “, споделя в питането си Цветков.

Народният представител от Българска социалистическа партия пита, към датата на отговора на просветителния министър, какъв брой заявки за обезщетения са подадени, какъв брой и в кои общини са кандидатствалите за общинска и/или държавна детска градина, само че неприети, не по тяхна виновност, деца.

Социалистът слага и въпросите какъв брой са децата, кандидатствали в общинска и/или държавна детска ясла и които не са признати заради липса тук-там в тях, както и в какъв период заявителите ще стартират да получават полагащата им се отплата.

Борис Цветков се ангажира да внесе предложение и неприетите в общински детски ясли деца да получават обезщетения. Както и да отпадне бюрокрацията и административните тежести и компликации пред родителите за приемане на обезщетения.

„ Имаш право – получаваш. А не да събираш документи и фактури от частни градини, от учители и други и по-късно да чакаш с месеци служители от общинската или държавната администрация да прегледат, одобрят документите и да преведат парите “, смята националният представител.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР