София. Народните представители приеха окончателни промени в Закона за движение

...
София. Народните представители приеха окончателни промени в Закона за движение
Коментари Харесай

Парламентът реши да се премахнат знаците за камерите на пътя

София. Народните представители одобриха дефинитивни промени в Закона за придвижване по пътищата, съгласно които местата с видеоконтрол на пътя да не бъдат обозначавани с пътни знаци. Така на процедура пътните знаци, които отбелязват местата за видеоконтрол би трябвало да бъдат отстранени. Депутатите взеха решение контролните органи да наблюдават по безвреден метод за спазването на разпоредбите за придвижване и техническата редовност на пътните транспортни средства, осигурявайки нужната видимост. Службите имат право да правят надзор с коли, оборудвани със средства за аудиозапис и видеозаснемане.
За 1 месец ще бъде спиран от придвижване автомобил, чиито притежател го е дал на разположение, използвало алкохол над 0,5 промила, наркотични субстанции или техните аналози. Досега срокът в закона беше до 1 месец.
За период от 6 месеца до 1 година ще бъде прекратявана регистрацията на МСП на притежател без брошура или използвал алкохол над 0,5 промила. Същата е глобата и в случай че притежателят на автомобила откаже да му бъде осъществена инспекция за алкохол или наркотични субстанции. Регистрацията на автомобила за период от 6 до 1 година ще бъде прекратявана и когато притежателят го е дал на разположение без брошура.
По време на дебатите в пленарна зала ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов уточни, че от 11 366 спрени за инспекция водачи от началото на годината, единствено 1212 са били притежатели на колите. По думите му водачите, които не са притежатели на колите, действително са били неправоспособни. Цветан Цветанов изясни, че предлаганите ремонти в закона дават опция неправоспособните водачи, които ръководят предоставено им МПС, да влязат в хипотезата на тези, когато са били правоспособни и са го дали. Той съобщи, че измененията в закона целят усъвършенстване на правната норма, с цел да бъдат всички равнопоставени и да се понижат жертвите по пътищата.
Народните представители взеха решение за нарушавания, снимани с видеокамера, за които не се лишават контролни точки или право на ръководство на МПС, да се издават електронни фишове. Глобите са в размер, определян от съответното нарушаване. Както до момента, електронният фиш съдържа териториалната конструкция на Министерство на вътрешните работи, на чиято територия е открито нарушението; мястото, датата и точния час на осъществяване на нарушението; регистрационния номер на моторното транспортно средство; притежателя, на който е записано транспортното средство; изложение на нарушаването, нарушените разпоредби; размера на санкцията, периода, сметката и методите за доброволното възнаграждение.
С измененията в Закона за придвижване по пътищата депутатите направиха промени и в Наказателния кодекс. На пълнолетните лица ще се търси наказателна отговорност, в случай че породеното от тях увреждане на пътя е тежка телесна щета или гибел, или са в пияно положение или след приложимост на наркотични субстанции или техни аналози. Досега в Наказателния кодекс беше написана единствено използването на алкохол, без наркотичните субстанции и аналозите им.
Биляна ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР