София. Народните представители от Комисията по външна политика се срещнаха

...
София. Народните представители от Комисията по външна политика се срещнаха
Коментари Харесай

Народните представители от Комисията по външна политика се срещнаха с министъра за Европа и Северна Америка на Обединеното кралство Джеймс Клевърли

София. Народните представители от Комисията по външна политика се срещнаха с министъра за Европа и Северна Америка на Обединеното кралство Джеймс Клевърли. Британският министър е на посещаване в България на 10 и 11 март 2022 година Това оповестиха от Пресцентъра на Народното събрание. Председателят на Комисията по външна политика Венцислава Любенова означи, че България и Англия имат обичайно положителни двустранни връзки, които се надява да продължат да се развиват. Макар и към този момент да не сме сътрудници в Европейския съюз, нашите две страни остават и ще продължат да бъдат съдружници в Северноатлантическия алианс, акцентира Венцислава Любенова. Ще продължим да споделяме общи полезности, които през днешния ден все по-силно сме призвани да не забравяме и да отстояваме, тъй като ставаме очевидци на ужасяващата тяхна опция, добави тя.
Председателят на Комисията по външна политика осведоми госта за признатата на 24 февруари 2022 година декларация на Народното събрание. С нея българският парламент изрично осъжда грубото нарушаване на интернационалното право от страна на Руската федерация и похищението против териториалната целокупност на Украйна посредством военна намеса. Тя акцентира, че за България е извънредно значимо спорът да бъде преустановен.
България и Обединеното кралство са страни, които са географски противоположно ситуирани на картата на Европа, означи Венцислава Любенова. Тя уточни, че страната ни е в съседство със протичащото се в Украйна и това неизбежно й се отразява. Председателят на Комисията по външна политика изрази вяра, че в този сложен миг Молдова и Грузия също ще получат нужното внимание и ще им бъде оказана помощ.
Министър Джеймс Клевърли означи, че това е първата му аудиенция на двустранно равнище след поемането на този пост. Той изрази поддръжката на Обединеното кралство за България като член на НАТО и уточни, че обстановката в Украйна припомня на страните от Алианса за тяхната отговорност като другари и съдружници. Трябва да покажем, че в Европа са окончателно отминали дните, в които беше признато със мощ да се прекрояват национални граници, съобщи Джеймс Клевърли. Макар към този момент да не сме част от Европейския съюз за Англия е значимо европейските ни сътрудници да са в сигурност и да се развиват, уточни той.
Заместник-председателят на Комисията по външна политика Атанас Михнев попита госта какви са упованията му от договарянията по отношение на войната в Украйна. Където и да се случи, войната е злополучие, България е на страната на мира и се надява войната да свърши скоро, уточни той.
Великобритания играе значима роля за сигурността на Европа, акцентира Станислав Анастасов. Той означи, че преди да е боен, НАТО е съюз на полезности, който няма опция. Станислав Анастасов сподели, че до момента България се е стремила да развива потенциал във всички родове войски, само че участието й в Алианса разрешава тя да построи един избран тип сили, в които да има огромен капацитет.
С мнения и въпроси към английския министър се включиха още заместник-председателят на Комисията по външна политика Ангел Георгиев и народните представители Александра Корчева, Гюнай Хюсмен и Стоян Михалев.
В рамките на визитата си в София Джеймс Клевърли има срещи и с външния министър Теодора Генчовска, вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и с министъра на защитата Драгомир Заков.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР