София. Народните представители одобриха предложението на ГЕРБ Временна анкетна комисия

...
София. Народните представители одобриха предложението на ГЕРБ Временна анкетна комисия
Коментари Харесай

Временна анкетна комисия ще проверява изпълнението на процедурата за закупуване на нов изтребител

София. Народните представители утвърдиха предлагането на ГЕРБ Временна анкетна комисия да ревизира осъществяването на процедурата по желание на нов вид военен аероплан. Комисията ще се състои от 19 народни представители за период от 2 месеца. За ръководител на комисията бе определен националният представител от ГЕРБ Емил Христов, а за зам.-председател Христо Гаджев. Членове на комисията от ГЕРБ ще бъдат: Пламен Манушев, Владимир Тошев, Антон Тодоров, Анна Александрова, Евгения Ангелкова и Маноил Манев. От „ Българска социалистическа партия за България “: Жельо Бойчев, Филип Попов, Спас Панчев, Николай Цонков, Петър Витанов и Таско Ерменков. От „ Обединени патриоти “ членове на комисията ще бъдат: Милен Михов и Борис Вангелов. От Движение за права и свободи - Симеон Симеонов и Джейхан Имбрямов. От „ Воля “ - Слави Нецов.
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че с изявлението си в Брюксел на срещата с премиера на Швеция Бойко Борисов е предопределил избора на изтребителя „ Грипен “. Според нея етикетът на предлаганата от ГЕРБ комисия има две имена - боязън и корупция. Страх, че президентът Радев стартира борбата с корупцията по-високите етажи на властта, и корупция не в президентството, а на други места като програмата за саниране или автомагистралите да вземем за пример. Корнелия Нинова уточни, че Българска социалистическа партия стои твърдо до президента в твърдото му желание да се бори с корупцията. Тя добави, че в идващите седмици Българска социалистическа партия ще даде съответни сигнали за това.
От Българска социалистическа партия настояха ген. Константин Попов повече да не взима отношение по тематиката за бойния аероплан поради спор на ползи и нарушаване на разпоредбите за бистрота. Корнелия Нинова разяснява, че в последните години ген. Попов не е бил в земеделското министерство да вземем за пример, а е бил шеф на защитата и главнокомандващ на Военновъздушни сили. Тя изясни, че той да бъде вносител на предлагането за комисия е освен спор на ползи, а жестоко нарушение на всевъзможни правила на правдивост и бистрота, народна власт и правда. Според Крум Зарков от Българска социалистическа партия повода за основаването на комисия за избора на нов вид военен аероплан е президентът да бъде замесен в " катранения котел " на българската политика. По думите му по този начин от ГЕРБ желаят да бъдат понижени рейтингът и известността на президента.
Депутатът Владимир Тошев съобщи, че ГЕРБ не споделя безусловно нищо против президента Румен Радев, а желае да чуе по какъв начин и за какво самолетите са класирани по този метод. Според него е неприемливо да се изхарчат 1,5 млн. лв. за аероплан, който е класиран „ на мрачно “ без да са осведомени народните представители. Владимир Тошев разяснява, че непрестанно се приказва за бистрота и ясни критерии, а когато ГЕРБ желае в Народното събрание да стане ясно за какво самолетите са класирани по този начин никой не желае да чуе отговорите. Той посочи, че анкетната комисия няма по никакъв метод да блокира или да забави, каквото и да е в работата на Министерски Съвет по желание на нов изтребител. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов разяснява, че не е ясно за какво от съгласно Българска социалистическа партия някой желае да предприеме дейности против президента Румен Радев. Той съобщи, че ГЕРБ просто желае истината за процедурата за нов изтребител да излезе нескрито.
По време на визитата си в Букурещ в отговор на журналистически въпрос, че България може да се ориентира към покупката на изтребител, който не е в произвеждане, както се разясняваше в Народното събрание, президентът Румен Радев уточни: „ Изтребителите не са кренвирши, с цел да бъдат ей по този начин създадени, те се създават по поръчка “. Той изясни, че би трябвало да се прави и разлика сред новопроизведени самолети и такива, създадени преди повече от 30 години.
От своя страна министър председателят Бойко Борисов съобщи, че в ГЕРБ не играят на положително и неприятно ченге и добави, че това вършат други партии. По думите му От едната страна приказва водачът на Българска социалистическа партия, от другата Президентът и ГЕРБ в средата се чудят какво да създадат.
Биляна ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР