София. Над 320 хиляди дела е образувал и приключил Върховният

...
София. Над 320 хиляди дела е образувал и приключил Върховният
Коментари Харесай

Над 320 000 дела е приключил Върховният административен съд за своето 25-годишно съществуване

София. Над 320 хиляди каузи е образувал и завършил Върховният административен съд (ВАС) от възобновяване си до момента. Днес се навършват 25 години от възобновяването на работата на институцията на 1 декември 1996 година. Това оповестиха от пресцентъра на Върховен административен съд .
Близо 540 000 са формираните и завършени каузи от 28-те административни съдилища от основаването им до момента. На системата се падат близо 17 % от същностните правосъдни актове, постановени във всички съдилища в страната.

По случай 25-ата годишнина в постройката на Върховния административен съд беше валидирана пощенска марка по дизайн на професор Кристина Борисова. В церемонията по валидирането участвата ръководителят на Върховния административен съд Георги Чолаков, зам.-министъра на превоза, осведомителните технологи и известията Александър Пулев, основният изпълнителен шеф на „ Български пощи “ Деян Дънешки, ръководителят на Съюза на филателистите в България Спас Панчев и заместник-председателите на Върховен административен съд Мариника Чернева и Любомир Гайдов.

От 18.30 часа в Народен спектакъл „ Иван Вазов “ ще се организира публична гала и церемониален концерт. Официален посетител на събитието ще бъде вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

По случай празника в трите зали на съда от 11.30 часа се организира церемониален пленум, в който участваха ръководителите на Върховен административен съд от възобновяване му до момента – Владислав Славов, Константин Пенчев и Георги Колев, съдии, работили в институцията през годините, както и представители на академичната общественост.

С единомислещо решение на Пленума на съдиите от Върховния административен съд беше учредена премия на името на „ Проф. Кино Лазаров “. Тя ще се връчва на всеки три години за принос в развиването на административното право и развой.

По време на Пленума бяха връчени плакети и грамоти в три категории. В категорията „ Значим принос за развиването на законодателството в региона на административното право и развой “ награди се връчиха на Александър Еленков, Георги Ангелов, проф. доктор Иван Тодоров, Константин Пенчев и Георги Колев. Почетни плакети и грамоти в категория „ Принос в региона на професионалното образование и повишение квалификацията на съдиите и правосъдните помощници в системата на административното правосъдие “ бяха връчени на Национален институт на правораздаването, Юридическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, проф. доктор Сашо Пенов, проф. доктор Димитър Костов, проф. доктор Дончо Хрусанов – посмъртно, проф. доктор Дарина Зиновиева, проф. д.ю.н. Райна Николова, проф. доктор Цветан Сивков, проф. доктор Емилия Панайотова, доцент доктор Евелина Димитрова.
Почетен плакет и грамота в Категория „ Принос в интернационалната активност в региона на административното право и развой “ бяха присъдени на Александър Арабаджиев, Александър Корнезов, доцент доктор Станислав Костов.

Грамоти за дългогодишна работа във Върховния административен съд да получиха съдиите Румяна Папазова, Марина Михайлова, Захаринка Тодорова, Жанета Петрова, Панайот Генков.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР