София. Над 100 представители на гражданското общество приеха документ, който

...
София. Над 100 представители на гражданското общество приеха документ, който
Коментари Харесай

Представители на гражданското общество настояват интеграцията на страните от Западните Балкани да остане основен приоритет на ЕС

София. Над 100 представители на гражданското общество одобриха документ, който съставлява техния принос за срещата на върха на държавните глави от Европейски Съюз и Западните Балкани, която ще се организира в София на 17 май. Това оповестиха от пресцентъра на Икономически и обществен съвет . Участниците в конференцията на високо ниво бяха уверени, че разширението на Европейски Съюз, и по-специално разпространяването на неговите демократични полезности и законови стандарти в района на Западните Балкани, е в интерес и на страните от този район, и на Европейски Съюз. Популяризирането на полезностите на Европейски Съюз в района подсигурява сигурност и непоклатимост, дава подтик на общественото и икономическото развиване и укрепва демокрацията и правилата на правовата страна в тези страни, което на собствен ред значи непоклатимост и сигурност за Европейски Съюз.
„ Бъдещето на района е европейско бъдеще “, акцентира в изявлението си преди конференцията господин Лука Жайе, ръководител на Европейския стопански и обществен комитет. „ Убеден съм, че както за Европейски Съюз, по този начин и за страните от Западните Балкани няма друга опция с изключение на да вършат непрестанни, трансформиращи и устойчиви стъпки към цялостното участие “, добави Жайе.
„ Искрено имам вяра, че консолидираното на този район в нашия Съюз във допустимо най къс период е в интерес освен на страните и жителите от Западните Балкани, само че и на всички нас в Европейски Съюз “, съобщи Диляна Славова, ръководител на секция „ Външни връзки “ на Европейския стопански и обществен комитет. „ Организираното гражданско общество от района и от Европейски Съюз би трябвало да има значима роля в насърчаването на процеса като значим механизъм за надзор, който подсигурява качеството на крайния резултат “, сподели още тя.
Заместник министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи на България Екатерина Захариева също акцентира нуждата от присъединяване на гражданското общество:„ Социалните сътрудници имат значима роля за социално-икономическото развиване и доближаването в Западните Балкани. “ Тя изрази вяра, че през 2025 година ще види две страни от Западните балкани като членки на Европейски Съюз.
Икономиките на страните от Западните Балкани не престават да бележат напредък, само че все пак страните от района остават измежду най-бедните в Европа. Според прогнозите цялостното доближаване с виталния стандарт на Европейски Съюз може да отнеме 40 години. Участниците препоръчваха, когато се прави оценка на осъществяването на критериите за участие в Европейски Съюз, да се правят оценка общественото, икономическото и териториалното доближаване. В хода на полемиките беше подчертана първостепенната роля на образованието и свободните и самостоятелни медии за превъзмогване на наследството от предишното и за подсилване на демократичните полезности. Представителите на организациите на гражданското общество обърнаха изключително внимание на правата и овластяването на уязвимите групи в района. Те насочиха настойчив апел към държавните управления в района да вършат повече за справяне с провокациите, с които се сблъскват дамите, а точно домашното принуждение, лимитираните благоприятни условия на пазара на труда, издевателството и насилието на работното място, разликата в заплащането и пенсиите сред дамите и мъжете, репродуктивните права и правата при майчинство, неравния достъп до високите етажи на политиката. Участниците подчертаха също нуждата от осъществяване на приобщаващи политики във връзка с малцинствата в Западните Балкани.
Участниците означиха, че обществените сътрудници и другите организации на гражданското общество както на европейско, по този начин и на национално ниво, би трябвало да вземат участие пълноценно в целия развой на европейска интеграция на страните от Западните Балкани. Конференцията прикани държавните глави, участващи в срещата на върха в София, да заявят своя явен ангажимент за по-последователна и директна помощ за организациите на гражданското общество на всички нива и акцентира нуждата от образуване на взаимни прояви с представители на организации на гражданското общество от Западните балкани и Европейски Съюз преди всяка една от идващите срещи на върха.
Конференцията за Западните Балкани съставлява принос на проведеното гражданско общество към срещата на върха на държавните ръководители от Европейски Съюз и Западните Балкани. Тя беше проведена взаимно от Европейския стопански и обществен комитет (ЕИСК) и Програмата за техническа помощ и продан на информация (TAIEX) на Европейската комисия, с поддръжката на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и Икономическия и обществен съвет на Република България. Представители на сдружения на работодатели, на профсъюзи и други организации на гражданското общество от Европейски Съюз и Западните Балкани, както и представители на институциите на Европейски Съюз, български длъжностни лица и членове на българското проведено гражданско общество се събраха, с цел да обсъдят съответните рекомендации, които гражданското общество ще насочи към националните управляващи и европейските институции.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР