София. Начинът да се отбележи 8 март е като изразим

...
София. Начинът да се отбележи 8 март е като изразим
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова: Начинът да се отбележи 8 март е като изразим подкрепа за всички жени, които са мачкани, унижавани, експлоатирани, притискани, пребивани и убивани

София. Начинът да се означи 8 март е като изразим поддръжка за всички дами, които са мачкани, унижавани, експлоатирани, притискани, пребивани и убивани. Това сподели омбудсманът Мая Манолова пред публицисти във връзка Международния ден на дамата, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . Манолова се включи в самодейност във връзка 8 март и остави цветя на стълбите на Народното събрание в памет на дамите, жертви на домашно принуждение. Над 30 бяха положените на стълбите цветя, колкото са и жертвите на домашно принуждение през миналата година.
По думите на Манолов в този ден всяка жена, която е на висока позиция и има обществена естрада, би трябвало да отговори какво е направила, с цел да спре безобразното пребиване и ликвидиране на дами. „ Какво направихме, с цел да подкрепим жертвите на домашно принуждение? Колко нови центъра се сътвориха през миналата година, в които една жена да може да отиде да бъде подкрепена, в случай че е обект на систематичен тормоз в фамилията си? Какви бяха измененията в законите, които бяха направени? Има ли действителни ограничения в Закона за равнопоставеност на половете, които да поддържа дамите? Дали измененията в Наказателния кодекс са задоволителни? “, попита още Манолова. Според нея на тези въпроси всеки българин би трябвало да си отговори. „ Ние, дамите на високи позиции, изискуем този отговор. Ще поддържа настояванията на дамите, които проведоха днешната акция пред Народното събрание. Те са безусловно прави да желаят ефикасни промени в Наказателния кодекс, които да санкционират бързо и заслужено насилника и да работят превантивно на всички тези, които побийват дамите си вкъщи, както и промени в Закона за равните благоприятни условия, за които постоянно съм упорствала, където да има действителни и съответни ограничения, които да поддържат дамата на работното ѝ място “, изясни омбудсманът. Тя регистрира, че мъжете получават с 25% по-високи хонорари по отношение на дамите, които упражняват същата работа. Манолова се обърна към всички кметове, общински препоръки, а и към изпълнителната власт и ги прикани да се изградят спешни центрове, в които жертвите на домашно принуждение да получат поддръжка. „ В София има единствено два. Единият е профилиран за дами жертви на домашно принуждение с осем кревати – в двумилионна София “, сподели тя и посочи,че другият е на неправителствена организация. „ Общо в страната са под 30. Тези дами нямат никакъв избор. Те, докладвайки за домашно принуждение, би трябвало да се върнат при оня, който още веднъж ще ги пребие “, уточни Манолова.
Деница КИТАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР