София. Наблюдаващият прокурор е постановил, че не са събрани данни

...
София. Наблюдаващият прокурор е постановил, че не са събрани данни
Коментари Харесай

Христо Кръстев: Наблюдаващият прокурор е постановил, че не са събрани данни Петков да е бездействал по служба или да е превишил правата и задълженията си по закон

София. Наблюдаващият прокурор е постановил, че не са събрани данни Петков да е бездействал по работа или да е превишил правата и отговорностите си по закон. Това сподели на брифинг представителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ На 24 август 2021 година в Специализираната прокуратура е подадена тъжба, въз основата на която е формирана прокурорска кореспонденция във връзка изказвания за осъществени документни закононарушения и длъжностни закононарушения от лицето Кирил Петков – длъжностен министър на стопанската система. Има изказвания по отношение на погрешно обявление по отношение на владеене единствено на българско поданство от страна на Кирил Петков, изказвания за осъществени служебни закононарушения от страна на господин Петков, касаещи дейности във връзка състава и избора на Надзорния съвет и Управителния съвет на ББР. Третите изказвания са подозрения за обявление на погрешни условия в имуществена декларация и декларация за ползи по отношение на това, че господин Петков има взе участие в търговски сдружения “, уточни Кръстев.

„ На 15 септември наблюдаващият прокурор постанови осъществяване на персонална инспекция. По това време постъпиха още 8 идентични тъжби и сигнали, които бяха присъединени към в началото постъпилата тъжба. Срокът за инспекцията завърши на 15 декември. На 13 декември наблюдаващият прокурор постанови отвод от досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение във връзка със службата на господин Петков като длъжностен министър на стопанската система за Борда на ББР. Мотивите на наблюдаващия прокурор в тази част са, че в хода на инспекцията не са събрани данни, от които да се открива, че господин Петков да е бездействал по работа или да е превишил правата и отговорностите си по закон. Това е дало съображение на наблюдаващия прокурор да постанови отвод от досъдебно произвеждане в частта за осъществено длъжностно закононарушение “, съобщи Кръстев.

„ Доколкото не са събрани данни за такова закононарушение е предписан отвод. Наблюдаващият прокурор от СП е решил, че сами по себе си изказванията на погрешно обявление в декларация за имущество и ползи не могат да обусловят наказателни постановления. В закона за противопоставяне на корупцията има написана административно-наказателна процедура. Наблюдаващият прокурор е решил, че по отношение на изказванията за обявление на погрешно събитие от господин Петков по отношение на притежаваните поданства, СП не е способена, тъй като към датата на подаване Петков не е бил длъжностен министър. По тази причина наблюдаващият прокурор е постановил своя отвод и е изпратил преписката към СРП “, добави той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР