София. На заседанието си днес членовете на Съветът по прилагане

...
София. На заседанието си днес членовете на Съветът по прилагане
Коментари Харесай

Съветът по съдебна реформа оцени напредъка по Законопроекта за детското правосъдие

София. На съвещанието си през днешния ден членовете на Съветът по използване на Актуализираната тактика за продължение на промяната в правосъдната система дадоха висока оценка на направения от Министерството на правораздаването разбор на постъпилите оферти и бележки по текстовете от консултационния документ на плана на Закон за отклонение от наказателно произвеждане и налагане на възпитателни ограничения на малолетни лица, постъпили в хода на публичното му разискване. Това оповестиха от пресцентъра на министерството .
Участниците одобриха за сведение направената предварителна оценка на въздействието на проектозакона, произхождаща от решение на Съвета от края на м.г.
Бяха обрисувани главните въпроси, по които работната група следва да даде отговор, като се държи сметка за разбора на предварителната оценка, а точно по въпроса дали малолетните лица да бъдат включени в обсега на законопроекта – в към 65 % (около 55 броя) от получените мнения се застъпва позиция за включване на малолетните лица в обсега на законопроекта. Останалите 35 % (около 29 броя) са срещу включването им, като упорстват във връзка с тях да се ползват ограниченията по Закона за протекция на детето. По отношение на въпроса към кой орган да бъде новата конструкция - Националната работа за възпитателна поддръжка – в към 60 % (около 51 броя) от получените мнения е застъпено мнение, че новата конструкция следва да остане към Министерски съвет, а 40 % (около 34 броя) считат, че би трябвало да е към министъра на правораздаването.
По въпроса кои органи да постановат възпитателни ограничения в 50 % (около 40 броя) от получените мнения се поддържа тезата ограниченията да бъдат налагани от профилиран състав на областен съд, а в останалите 50 % (около 40 броя) това мнение не се поддържа с аргумента, че е в несъгласие с член 40, алинея 3, „ б “ от Конвенцията на Организация на обединените нации за отбрана на детето.
Като регистрира нуждата от нова законодателна уредба Министерство на правосъдието като съорганизатор с Емил Радев, член на Европейския парламент, провежда на 20 април т.г. интернационална конференция. На нея ще бъдат поканени водещи експерти в региона на детското правораздаване, с цел да се чуе по какъв начин се ползва то в обособените страни в общността. Председателстващият съвета министър Цецка Цачева изрази убеденост, че дотогава ще се реализира повече решителност по тематиката.
По втора точка от дневния ред беше признато обобщение на осъществяването на рекомендациите на Европейската комисия от отчета за напредъка на България по Механизма за съдействие и оценка от м. януари 2017 година в едно с направените бележки в хода на полемиката.
Съветът по използване на Актуализираната тактика за продължение на промяната в правосъдната система одобри и доклад за работата си през миналата 2017г. Бяха отправени рекомендации от членовете на съвета за по-добро взаимоотношение със законодателната власт при законодателни начинания за промени в закони, свързани с осъществяване на Стратегията.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР