София. На този етап нямаме искане за докарване на още

...
София. На този етап нямаме искане за докарване на още
Коментари Харесай

Проф. Венцислав Мутафчийски: На този етап нямаме искане за докарване на още пострадали от катастрофата край с. Микре във ВМА

София. На този стадий нямаме искане за докарване на още потърпевши от злополуката край с. Микре във ВМА. Това сподели на брифинг началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски за настанените трима потърпевши от злополуката край село Микре, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ Нашият екип в Плевен се отзова първи в болничното заведение, заради близкото разстояние. Това е едно предимство за ВМА, че имаме лечебни заведения на доста места в страната и можем да покрием територия във всяка една точка на България за бързо време. Изпратихме реаниматор и сестра, тъй като при такива тежки контузии и потърпевши, точно те са основните хора при преодоляване на тежкото положение, тъй като и да се изпрати хирург или травматолог, той нищо не може да направи. Всъщност тежката контузия е визиологична злополука на организма, а не просто анатомични счупвания на обособените кости. Затова реаниматорите са основни в първите часове в решаването на проблемите на тези ранени и поддържането на виталните им функционалности “, разяснява той и посочи, че когато екипите са пристигнали от София, към този момент те са се заели с превоз на пациенти към плевен. „ Те транспортираха двама – единият към нашата болница в Плевен, а другият със строшаване в региона на гръбначния дирек с действителна заплаха за компресия на гръбначния мозък в университетската болница в Плевен, където неврохирургичен екип ги очакваше. Нямам информация за него “, добави той.
Ръководителят на Клиниката по интензивно лекуване във ВМА доцент Евелина Одисеева посочи, че фактически двамата пациенти – мъжът на 74 години и дамата на 56, са в нормализирано положение без заплаха за живота, само че третата пациентка, най-тежко потърпевшата, е с действителна заплаха за живота. „ Беше в потрес, доста тежък превоз. Когато е доведена тук, е била в устойчиво положение и откакто са обработени раните и са направени тези операции, последователно тя към този момент е отвън шока. Така или другояче си остава в тежко положение с действителна заплаха за живота. Два екипа пътуваха за Ловеч и помогнаха на сътрудниците в ловешката болница за обработка и превозване на пациентите. Тук в болничното заведение ги чакаха още 4 екипа. Имаше доста хора. Всички бяха доста ангажирани “, съобщи доцент Одисеева.
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР