София. На тази дата през 986 г. българските войски побеждават

...
София. На тази дата през 986 г. българските войски побеждават
Коментари Харесай

Денят 17 август в българската история

София. На тази дата през 986 година българските войски побеждават ромеите в борбата при прохода “Траянови врата ”.
На 17 август 1876 година Виктор Юго произнася тирада във Френския парламент, в която изобличава равнодушието на европейската дипломация към жертвите на Априлското въстание в България, осъществено през 1876 година и насочва зов към Европа в отбрана на българския народ, потърпевш от османските жестокости по време и след потушаването на въстанието.

2009 година
Президентът на Република България връчва медал „ Стара планина “ първа степен на Кауко Ямсен, ексклузивен и пълномощен дипломат на Република Финландия в Република България, „ за извънредно огромните му заслуги за развиването на българо-финландските връзки и във връзка окончателното му тръгване от страната. “

1977 година
От 17-ти до 28-ти август в София се организират международните студентски летни игри " Универсиада 77 ".
Думата “универсиада ” идва от латинската дума университет и гръцката олимпиада. Това са международни студентски спортни надпревари. Още през XIX век Англия и Съединени американски щати се организират надпревари по разнообразни типове спорт, сред представители на разнообразни университети. Първите интернационалните академични надпревари се организират през май 1923 година В Париж. До Втората международна война (през 1925 година, 1927 година, 1930 година, 1933 година, 1935 година, 1937 година и 1939 г.) в разнообразни европейски градове се организират още няколко сходни игри под егидата на Международната конфедерация на студентите. След войната игрите се организират в границите на Международния фестивал на младежите и студентите под управлението на Международния съюз на студентите. През 1948 година по самодейност на няколко европейски страни е основана Международната федерация по академични спорт (ФИСУ). През 1959 година в Торино (Италия) се организират първите международни студентски игри. От тогава те се назовават “Универсиада ”.
Студентските игри (летни и зимни) се организират един път на две години – в нечетните години. Летните игри включват надпревари по 10 наложителни дисциплини, плюс още 3 дисциплини, които се избират от страната хазаин, а зимните - 6 наложителни и 1 или 2 по желание на уредниците.
На игрите през 1959 година присъединяване взимат 1400 спортисти от 43 страни. На лятната Униврсиада през 2003 година в Дегу (Корея) вземат участие 6600 студенти от 174 страни.
Емблемата на Универсиада (ФИСУ) съставлява латинската писмен знак U в обграждане от 5 разноцветни звезди, които символизират петте континента.

1971 година
С Указ № 179 на Държавния съвет е одобрен планът на новия герб на НР България. Промяната в него е записана в конституцията от 1971 година и планува под лъва да бъде изобразено зъбчато колело, а вместо датата 9 септември 1944 година, както е съгласно конституцията от 1947 година, са изписани годините " 681 година – 1944 година "

1946 година
От 17 до 24 август се води правосъдният развой против Вътрешната Македонска Революционна Организация (ВМРО). 22-ма души - някогашни дейци и симпатизанти на Вътрешна македонска революционна организация са съдени " за формиране на терористични групи за срутване на властта ". Двама от тях са наказани на гибел.
Вътрешна македонска революционна организация е националнореволюционна организация на македонските българи, основана през есента на 1919 година от Т. Александров, П. Чаулев и ген. Ал. Протогеров. Ръководителите й са последователи на концепцията за присъединение на Вардарска и Беломорска Македония към България, само че заради нейното проваляне в Първата международна война 1914 г.–1918 година одобряват концепцията на ВМОРО за автономност на Македония.

1926 година
Гръцки войски унищожават паметника на починалите български бойци от Македонската дивизия по време на Първата международна война, повдигнат на връх Тумба в Беласица.

1919 година
Повеждат се избори за 18-то Обикновено Народно заседание. Български земеделски народен съюз печели 85 места, Българска комунистическа партия - 47, БРСДП (о) - 38, Демократическата партия - 28, Народната - 19, Прогресивнолибералната партия - 8, Радикалдемократическата партия - 8, Народнолибералната партия (Добри Петков) - 2 и Народнолибералната партия (Никола Генадиев) - 1.

1916 година
От 17 до 22 август се реализира нахлуване на Първа Българска войска: освободени са Лерин (17 август) и Костур (22 август). Водят се боеве при връх Чеган. Втора Българска войска настава на изток от р. Струма. До края на месеца е освободен регионът сред р. Струма и р. Места без Сяр, Драма и Кавала (по съглашение с Гърция). За няколко месеца там се открива 20. турски корпус с щаб в с. Зиляхово.

1853 година
След окупацията на Влашко и Молдова от съветската войска е направена молба от авторитетни български търговци (Иван Селимински, Евлоги Георгиев Недев, Михаил Авромович, архимандрит Максим Райкович) от Букурещ, Галац и Браила до съветския император Николай I с искане за автономност на българите.

986 година
Българските войски побеждават ромеите в борбата при прохода “Траянови врата ”.
През лятото на 986 година византийският император Василий ІІ навлиза надълбоко в рамките на България и доближава до гр. Средец, като безрезултатно се пробва да го превземе. На 17 август в прохода “Траянови врата ” българите обкръжават оттеглящите се от София ромейски колони, заграждат пътя на византийците за оттегляне и ги атакуват в планинските теснини. Сражението се командва от Самуил, само че в него вземат участие и брат му Арон и синът на цар Петър - Роман (971 година – 997 г.). По-голямата част от византийската армия е избита, а император Василий ІІ минава през прохода, с цел да се избави във Филипопол (Пловдив). Разказите на хронисти показват бягството му като паническо – императорската палатка и знаците на императорското достолепие са изоставени и завладени от българите. Последвалото проваляне на неговата войска осуетява проектите му да покори още в края на 80-те години на Х в. България. Победата при Траянови врата укрепва увереността на Самуил във опциите на неговата армия и стабилизира позицията му на лидер на българския народ.

На тази да са родени:

1968 година
Роден е Николай Антонов – български лекоатлет, играч на 200 метра тичане и скок на дължина. Наричан е " най-бързия бял мъж на планетата ". Световен първенец на 200 метра в зала (1991 г.), европейски вицешампион (1988 г.), балкански отличник (1986 година, 1987 г.).

1900 година
Роден е Руси Стоянов Русев, (псевдоним на Ст. Свиларов) - български книжовен историк и критик. Завършва британска лингвистика (бакалавър) в университета " Виктория " в Манчестър (1923 г.). Специализира класическа лингвистика в Колумбийския университет, Ню Йорк от 1925 година до 1926 година Работи като преподавател в София, преподавател и учител в СУ (1929 година – 1966 г.). От 1938 година до 1948 година чете лекции по британска и американска литература, създател е на към 200 публикации и студии, в които преглежда създатели и творби от ранното британско средновековие, както и съвременни писатели (В. Уулф, О. Хъксли, Дж. Джойс), работи върху въпроси на езика и стила. Голяма част от проучванията му са отдадени на характерни въпроси на българска литература. Русев е един от първите преводачи на най-хубавите драми на У. Шекспир. Автор е на " Граматика на британския език " (1934 г.), " Българо-английски речник " (1947 г.), " Английски пословици и българските им съответни " (1967 г.). Умира на 19 март 1988 година

На тази дата умират:

2002 година
Умира Теодор Делчев Димитров – български посланик, бежанец, донор на България. Роден е на 26 февруари 1932 година Завършва славянска и романска лингвистика в Университета в Букурещ (1955 г.), Библиографски институт " Елин Пелин " в София (1957 г.) и женевския Институт по интернационалните връзки (1978 г.). През 1958 година печели състезанието за работа в Организация на обединените нации в Женева и се издига до заместител шеф на библиотеката на Организация на обединените нации. Напуска организацията през 1992 година Теодор Димитров прави исторически изследвания по македонския въпрос. Помага на България с документи, провежда на свои разходи рекламни сбирки за България и конференции по балканските проблеми в дома си в Жеж. Завещава цялото си имущество на българската страна (имоти в Швейцария и Франция, скъпа сбирка от 50 хиляди т. и документи). Автор е на 15 книги: " Сборник с документи на Организация на обединените нации “Жалбите на Македония ” (1919 година – 1939 г.) " (изд. 1979 година – 1980 г.), на книга за Макгахан (1977 г.).

1994 година
Умира Крум Цоков – български държавник, посланик. Роден е на 30 юни 1900 година в София. Учи в немската комерсиална гимназия и Френския лицей в Пловдив. Завършва Консулско-стопанския факултет на Свободния университет. Търговски консултант към българската легация във Варшава. След започване на II международна война дружно с дипломатическия корпус напуща Варшава (06 септември 1939 г.); търговски консултант в Берлин (1940 г.) Крум Цоков е претрупан с ликвидацията на българското комерсиално съветничество във Варшава. Заедно със своя секретар Д. Икономов провежда незаконна българо-полска организация, наречена “Група Б ”. Тя провежда изнасянето от Полша на документи, пари и евакуацията на полски жители, преследвани от немските окупационни управляващи. Разкрит е от немската полиция през 1940 година и е наказан на 5 година затвор. По време на Варшавското въстание съумява да избяга от пандиза и дружно със брачната половинка си отпътува за Прага, където е задържан от руските органи за сигурност и дълготрайно време разследван. След освобождението му през 1947 година отпътува за Варшава, там е задържан по искане на българската държавна сигурност; затворен в концлагера “Куциян ”. След освобождението му през 24 март 1949 година е преследван като “фашистки посланик ” и работи като каменар и строител. Обвинен в шпионаж през 1952 година и е наказан на 7 години затвор. След освобождението от пандиза (1959 г.) съумява да замине за Полша при фамилията си. Въпреки съпротивата на българските управляващи полското държавно управление го награждава с ордена “За бойна популярност ” в символ на самопризнание за заслугите му към Полша и присъединяване в полската опозиция против фашизма.

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.;

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР