София. На тази дата през 1996 г. в Исландия са

...
София. На тази дата през 1996 г. в Исландия са
Коментари Харесай

Денят 27 юни в световната история

София. На тази дата през 1996 година в Исландия са позволени хомосексуалните бракове.
През 1893 година има срив на Нюйоркската стокова борса в следствие от сериозния крах на Американската стопанска система през същата година. Това е най-лошата икономическа рецесия до тогава. Икономистите не са единомислещи по въпроса каква е повода. Периода е белязан от голяма безработица (между 12% и 18%) и всеобщи банкрути – затворени са над 15 000 предприятия и 5000 банки.
На 27 юни са родени: френската актриса Изабел Аджани, византийският император Мануил II Палеолог, американската учителка Милдред Хил – една от авторките на мелодията " Happy birthday to you ".
На 27 юни умират: италианският режисьор Джовани Пастроне, съветският военачалник от пехотата Николай Столетов

2016 година
Умира Карло Педерсоли, прочут в киното с псевдонима Бъд Спенсър. Той стана прочут от филмите, в които си партнира с сътрудника си Терънс Хил. Той е първият италианец, който е съумял да преплува 100 м. свободен жанр за време под 1 минута.

2014 година
Световната здравна организация предизвестява за повишен риск от Ебола в Западна Африка.

2013 година
Министър-председателят на Либия Али Зейдан уволнява министъра на защитата поради нестихващите военни стълкновения в страната.

2012 година
Радикалните ислямисти в Мали завземат Гао, изтласкайки туарегите от „ Националното придвижване за избавление на Азавад “.

2011 година
В Пном Пен стартира правосъден развой против водачите на „ Червените кхмери “.

2006 година
Италианското държавно управление в качеството си на депозитар на главните контракти на Европейския съюз приема утвърждавания от Литва на 30 март Договор за присъединение на България и Румъния към Европейски Съюз.

2006 година
Белгийският парламент на френската общественост ратифицира единомислещо Договора за присъединение на България и Румъния към Европейския съюз.

2006 година
Френското Народно заседание ратифицира единомислещо Договора за присъединение на България и Румъния към Европейския съюз..

1997 година
В Съединени американски щати първият музикален автомат (jukebox) е продаден за 45 903 $.

1996 година
В Исландия са позволени хомосексуалните бракове.

1994 година
Глин Велф от Калифорния се дами за 28-ми път и влиза в книгата „ Гинес ” като рекордьор.

1991 година
Югославски войски - танкове и авиация - минават в Република Словения. 48 часа по-рано (на 25 юни 1991 година ) Словения афишира независимостта си от СФР Югославия. Словения е съюзна република в състава на СФР Югославия от 1945 година
Република Словения е страна в Югозападна Европа, обхващаща Юлиевите Алпи и басейните на реките Драва и Сава. Столица и е Любляна. На 1 декември 1918 година след разпадането на Австро-Унгария част от Словения влиза в състава на Кралството на сърби, хървати и словенци (от 1929 година Югославия), като част от словенските територии остават в Италия и Австрия. След Втората международна война (1945 г.) Словения е една от републиките на Федеративна национална република Югославия (от 1963 година Социална федеративна република Югославия). Според Лондонското съглашение от 1954 година, което Югославия подписва с Англия, Съединени американски щати, Франция и Италия, територията на Триест е разграничена, като градът с пристанището е даден на Италия, а по-голямата част с прилежащата му област - на Словения. През 1990 година на власт идва опозиционната коалиция ДЕМОС и за президент е определен М. Кучан (преизбран 1992 и 1997 година ). На 25 юни 1991 година след референдум е оповестена независимостта на Словения (призната от интернационалната общественост от 1992 г.). На 27 февруари 1997 година е образувано държавно управление с министър -председател Янез Дърновшек. През 1992 година Словения става член на Организация на обединените нации.

1985 година
За първи път е маркиран Световният ден на рибарите. Чества се от 1985 година по решение на Международната конференция по контролиране и развиване на риболова, извършена през юли 1984 година

1978 година
Съединени американски щати изстрелват първия в света океанографски сателит.

1978 година
В дните сред 27 - 29 юни в Букурещ се организира Тридесет и втора сесия на Съвет за икономическа взаимопомощ (СИВ). Одобрени са дълготрайните целеви стратегии за съдействие сред страните - членки.
Съветът за икономическа взаимопомощ е междуправителствена организация за икономическо и научно - техническо съдействие. Основан е през 1949 година от България, Полша, Румъния, Съюз на съветските социалистически републики, Унгария и Чехословакия. По - късно се причисляват Албания (до 1961 г.), Германска демократична република, Монголската национална република, Куба, Виетнам. Съществува до 1991 година На извършената през 1991 година на 27 юни 46. сесия в Будапеща Съвет за икономическа взаимопомощ взема решение да се саморазтури.

1967 година
В Барклейс банк се появява първият банкомат, макар че това не е напълно правилно – първият банкомат е фиктивен през 1939 и е конфигуриран в Градската банка на Ню Йорк. 6 месеца по късно обаче е махнат заради ниския интерес.
Банкоматът от 1967 година изначало приемал единствено еднократни жетони или ваучери. Банкоматите не получили необятно разпространяване чак доникъде на 80-те години.

1950 година
Съединени американски щати изпраща войски в Корея. Корейската война е спор сред Северна Корея и Южна Корея, траял от 25 юни 1950 до 27 юли 1953 (това е датата на преустановяване на огъня; войната публично не е прекратена). Това е първият парещ спор в границите на Студената война, като конфликт сред Съединени американски щати и техните съдружници от Организация на обединените нации и комунистическите сили Китай и Съюз на съветските социалистически републики. Основните съдружници на Южна Корея са Съединени американски щати, Канада, Австралия и Англия, макар че доста други страни изпращат свои войски. Съюзници на Северна Корея са Китай, който дава военни сили, и Съветския съюз, който изпраща военни съветници и военни водачи, както и оръжие за китайските и севернокорейски войски.
Още в края на Втората международна война руската войска освобождава от японците целия Корейски полуостров. Съветската войска заема северната част (Северна Корея), а Съединени американски щати – южната част (Южна Корея).
Войната стартира с нахлуване на севернокорейската войска, тъй като Ким Ир Сен счита, че единствено с война двете Кореи могат да се обединят. Съветът за сигурност на Организация на обединените нации взема решение да подкрепи Юга, в миг, когато Съюз на съветските социалистически републики бойкотира работата му и не може да наложи несъгласие. Организация на обединените нации, с решаващото присъединяване на Съединени американски щати, оказва помощ на Южна Корея, като отблъсква Северна Корея до границите на Китай. За първи път в историята севернокорейците ползват всеобщо промиване на мозъците на американски военнопленници, способ, невъобразим дотогава.
Корейската война се характеризира с нечуваните жестокости, както сред военни, по този начин и сред цивилни. Десетки хиляди са убити по политически аргументи. От боязън от укрити комунистически шпиони Американската войска убива хиляди бежанци. Южнокорейската полиция без съд екзекутира десетки хиляди по съмнение че са “симпатизанти на комунизма ”. Конфликтът е въодушевил доста творби на изкуството, най-известното от които е картината “Корейското кръвопролитие ” на Пикасо (1951 г.), която обрисува жестокостите на военните над цивилните. Филмът “Манджурският претендент ” от 1962 година споделя по какъв начин Съюз на съветските социалистически републики употребява способи за промиване на мозъка и внушаемост над пленени американски войни. Преработката от 2004 година разказва сходен сюжет, само че действието се развива по време на Войната в Персийският залив.

1954 година
Съюз на съветските социалистически републики пуска в употреба първата в света промишлена атомна електроцентрала, ситуирана край град Обнинск, близо до Москва.
Атомната електроцентрала (АЕЦ) създава електричество с силата от разпада на атомното ядро, в изискванията на следена верижна реакция. Мощностите им са от 40 Мегавата (МВт) до над 1000 МВт.
Първият в света нуклеарен реактор е пуснат в Чикаго в края на 1942 година година. Съветският Съюз стартира проектирането на първата атомна електростанция едвам след 1949 година На 27 юни 1954 година са направени първите обороти на турбината на първата АЕЦ в гр. Обнинск. Днес за най-развита се счита нуклеарната енергетика във Франция, където АЕЦ създават над 70% от цялата електрическа енергия. Въпреки очевидните дефекти и благоприятни условия за повреди, АЕЦ има доста позитивно качества, най-важното от което е на практика нулевите излъчвания - АЕЦ не замърсява въздуха. Друго предимство на АЕЦ е релативно ниската цена и огромните запаси на горивото (понеже употребява малко гориво).

1945 година
Съветското държавно управление взема решение да изтегли войските си от Чехословакия.
1944 година
Започва всеобщо депортиране на българи, арменци и гърци от Крим в източните региони на Съюз на съветските социалистически републики.
На 2 юни 1944 година Сталин подписва разпореждане № 5984 на Държавния комитет за защита за “допълнително изселване от територията на Крим на 37 000 души, сътрудници на немците, от българите, гърците и арменците ”
За два дни в края на юни са изселени 12 422 българи, 15 040 гърци и 9 919 арменци. В интервенцията вземат участие 23 000 военни от войските на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) и към 9000 души от оперативния състав на органите на НКВД-НКГБ.
На 5 юли 1944 година Берия рапортува, че изселването на кримските нации е сполучливо приключено.
Спецпреселниците нямали право да напущат мястото на насилственото си заселване без позволение на локалния комендант на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР), което се третирало като бягство и за него се носела престъпна отговорност.
От ноември 1948 година българите, както и множеството от другите депортирани нации и етнически групи получават статут на “выселенцы ” - заселени за безконечни времена в новите места.
През лятото на 1954 година са отстранени някои от рестриктивните мерки на “спецзаселниците ”. Те към този момент можели да се придвижват в рамките на съответните републики или области и трябвало да се регистрират в комендатурите единствено един път годишно, а не на всеки три дни.
На 27 март 1956 година президиумът на Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики възвръща гражданските права на кримските българи, арменци и гърци. Освобождаването от насилственото заселване обаче не им давало право да се завърнат в Крим. Отнетата при депортацията благосъстоятелност също не е възобновена. Ограниченията за местопребиваване на кримските немци, гърци и българи са отстранени на 3 ноември 1972 година В реалност кримските нации стартират да се завръщат легално в Крим едвам след 1990 година

1941 година
По време на Втората международна война (1939-1945 г.) Унгария афишира война на Съюз на съветските социалистически републики.

1936 година
В Съюз на съветските социалистически републики са неразрешени абортите.

1929 година
В Ню Йорк за пръв път в света е излъчена цветна телевизия.

1905 година
На борда на съветския броненосец " Потьомкин " избухва протест на моряците от Черноморския флот. На това събитие режисьорът Сергей Айзенщайн посвещава своя филм.

1898 година
Приключва първото независимо околосветско странствуване на канадския мореплавател и странник Джошуа Слокъм. Слокъм е роден на 20 февруари 1844 година На 12 години бяга от фамилията си и стартира да си вади издръжка като моряк по риболовни кораби. През 1865 година приема американско поданство. На 24 април 1895 година, от Бостън стартира околосветското му странствуване. След повече от три години, на тази дата Слокъм идва в Нюпорт, откакто е пропътувал повече от 74 000 км. На идната година издава книгата си “Да пътуваш самичък към света ”, което се смята за типичен пътепис. През 1909 година изчезва безследно към река Ориноко. През 1924 година публично е разгласен за мъртъв.
Слокъм има доста почитатели. През `60-те години на ХХ век френският моряк Бернард Моьтисьо кръщава 12-метровата си лодка Джошуа. Животът му е разказан в книгата “Пътуване на душата ” от Камерън Ройс Джес. На негово име е кръстена и реката Слокъм в Дартмаут, Масачузетс.

1893 година
Срив на Нюйоркската стокова борса в следствие от сериозния крах на Американската стопанска система през същата година. Това е най-лошата икономическа рецесия до тогава. Икономистите не са единомислещи по въпроса каква е повода. Периода е белязан от голяма безработица (между 12% и 18%) и всеобщи банкрути – затворени са над 15 000 предприятия и 5000 банки. Трудните времена, депресията и утопичните настроения са обезсмъртени в книгата на Франк Бауъм “Магьосникът от Оз ”, който е цялостен с политически алегории и метафори от това време.

1806 година
Британски армии завладяват Буенос Айрес.
Битката е част от Британската инвазия на Рио де ла Плата – несполучлив опит на Британия да превземе Испанските колонии към реката Рио де ла Плата в Южна Америка. Британските армии срещнат мощна опозиция от страна на локалното население, което е не по-малко предостатъчно от тяхното наличие, от колкото от испанското. Това е една от първите крачки към самостоятелност.
На 12 август 1806 година Буенос Айрес е отвоюван назад. Междувременно британците завладяват Монтевидео, на 3 февруари.
На 5 юни идната година идват подкрепления от Британия, и британците още веднъж пробват да завладяват Буенос Айрес. След гневната опозиция от страна на локалното население английската войска претърпява големи загуби, и на 7 юли 1807 година е подписано помирение, съгласно което Англия отдръпва всички свои войски от региона на Рио де ла Плата, и освобождава Монтевидео.
След серията борби без никаква помощ от страна на Испания (испанският крал бил хванат от Наполеон), концепцията за самостоятелност на колониите изглеждала все по действителна. 3 години по-късно избухва Майската гражданска война, първият действителен опит за самостоятелност, въведения към Декларацията за самостоятелност на Аржентина през 1816 година

1787 година
Едуард Гибън приключва класическия си труд “Залез и крах на Римската империя ”.
Роденият на 27 април 1737 година историк, приключва през 1787 година една от най - авторитетните книги от епохата на Просвещението – “Залез и крах на Римската империя ”. Книгата се занимава с аргументите за завладяването на Константинопол от рицарите на ІV Кръстоносен поход (1202 - 1204 г.). Няколко генерации образовани европейци от ХVІІІ в. насетне са формирали своята визия за случилото се въз основа на фамозното изложение, което Едуард Гибън прави в своята книга. Именно Гибън афишира присъдата, която дълго време пречи на обективната интерпретация на събитията: Римският папа и Католическата черква целеустремено били замислили и осъществили собствен проект, в центъра на който е унищожаването на Константинопол, с цел да си обезпечат международно владичество. Тази умишленост в дейностите на Католическата черква против Римската (Ромейската) империя, знаменателен епизод от която се явява разграбването на Константинопол, е основна теза на Гибън: “залезът и упадъкът на Римската империя ” се дължали съгласно Гибън на покварата и корупцията на Църквата, която целеустремено присвоява или за себе си, или за своите прелати, символическите и материалните запаси на империята. Подобни обвинявания в корупция против Църквата са отправени систематично и през Средновековието и през Новото време. Никога преди Гибън обаче те не са били олицетворявани, нито са оказвали толкоз съществено и дълготрайно въздействие върху полезностите и манталитета на цяла и релативно млада социална група - тази на светското общество.

1693 година
В Лондон излиза първото в света женско списание " Ladies Mercury ".

1615 година
Чаят за първи път е доставен в Европа.

678 година
Св. Папа Агатон се възкачва на папския престол.
Агатон (вероятно 577 – 10 януари 681) е грък, роден в Сицилия в богато набожно семейство. След гибелта на родителите си се отхвърля от завещание и става духовник в манастир покрай Палермо. Въпреки, че не е ясна точната година на раждането му, се приказва, че по време на избирането му за папа е бил на 100 години. Агатон е първият папа, който поставя клетва при избирането си.

На тази дата са родени:
1983 година
Родена е Алсу (псевдоним на Алсу Сафина) - съветска поппевица от татарски (волжко - български) генезис. Тя живее и работи в Лондон, където бързо печели известност - нейни клипове се излъчват по МТV. Има дует с Енрике Иглесиас. Алсу пее на съветски, британски и татарски език.

1955 година
Родена е френската актриса Изабел Аджани. През 1969 година още до момента в който е в гимназията Корбевоа, Бернар Тублан-Мишел я открива и й предлага основната роля в своя филм “Малкия Буня ”.
Анджани играе в телевизионния театър “Училище за дами ” по Молиер, а по-късно работи в театъра на Робърт Осейн (1972 – 1974) в Реймс. Поканена е в трупата на “Комеди Франсез ”, където й оферират да подписа 20-годишен контракт.
В историята на френското кино Аджани стои паралелно до Катрин Деньов и Бриджит Бардо. Има три награди “Сезар ”, като последната е за кино лентата “Камий Клодел ” (1988), който получава и премия “Оскар ”. След това актрисата получава предложение да снима в Холивуд.
От 1996 година Аджани на практика престава да се появява на екрана.

1935 година
Роден е Лоран Терзиев (Лоран Чемерзин) – френски артист. От 1952 година той работи в театъра, а шест години по - късно и в киното. Снима се във филмите: “Мошениците ” (1958 г.), “Бурна нощ ” (1959 г.), “Капо ” (1959 г.), “Регата в Сан Франциско ” (1960 г.), “Не убивай! ” (1960 г.), “Ванина Ванини ” (1961 г.), “Млечният път ” (1969 г.), “Медея ” (1969 г.), “Татарската пустиня ” (1976 г.), “Кървава женитба ” (1980 г.).

1869 година
Роден е Ханс Шпеман - немски ембриолог, лауреат на Нобелова премия за физиология и медицина за 1935 година Учи физика, медицина, ботаника в университетите в Хайделберг, Мюнхен, Вюрцбург. Преподава в университетите в Рощок (1908 - 1914 г.) и Фрайбург (1919 - 1937 г.). В интервала 1914 - 1919 година е шеф на Института по биология в Берлин. Изследванията му са съсредоточени в региона на пробната ембриология на земноводните. Разработва способи за микрохирургични интервенции на зародиши на земноводни и основава редица микроинструменти. Установява зависимостта на развиването на една част на зародиша от друга, в частност на централната нервна система от хордата и мезодермата и други Изследванията му са в основата на дефинираната от него доктрина за “организаторите ” на развиването, т. е. елементи от зародиша, които, диференцирайки се по - рано от другите, влияят върху тяхното развиване и дефинират развиването им. Изследванията на Шпеман съставляват значителен принос в проучването на взаимовръзката сред частите на развиващия се ембрион, процесите на детерминация и други Шпеман умира на 12 септември 1941 година във Фрайбург, Баден.

1859 година
Родена е американската учителка Милдред Хил (1859 - 1916). Заедно със сестра си двете са създатели на една от най-популярните мелодии в света " Happy birthday to you ". Тя е замислена като детска ария, по която двете желали да предадат нотите на своите възпитаници.

1350 година
Роден е Мануил II Палеолог - византийски император в интервала 1391 - 1425 година По време на ръководството му забележителна част от територията на Византийската империя е завзета от османските турци и Мануил Палеолог става васал на Баязид I. През 1399 - 1403 година Мануил Палеолог обикаля Италия, Франция и Англия, с цел да търси помощ против османското настъпление, само че получава алегорична военна поддръжка. След разгрома на турските войски в борбата за Анкара (1402 г.) от татаро - монголите на Тамерлан (Тимур) Мануил Палеолог подписва преференциален мир със султан Сюлейман (най - огромният наследник на Баязид I) и укрепява византийските позиции в Пелопонес. Османците му връщат Солун, към империята са присъединени и българските земи към Месемврия (дн. Несебър). Мирните връзки се резервират при ръководството на Мехмед I (1413 - 1421 г.), само че внезапно се изострят с идването на власт на Мурад II, който обсажда Константинопол (1422 г.). Мануил Палеолог моли за мир. През 1424 година още веднъж се задължава да заплаща налог на турците. Отрича се от престола през 1425 година в интерес на своя наследник Йоан VIII Палеолог. Мануил II Палеолог умира на 21 август 1425 година

На тази дата умират:
1963 година
Умира Джон Морис Кларк - американски икономист, лекар по философия (1910 г.). Той е роден на 30 ноември 1884 година, в Хортхемптън, Масачусетс. От 1908 година е учител в редица колежи, през 1915 - 1926 година - в Чикагския университет, от 1926 година е професор по стопанска система в Колумбийския университет в Ню Йорк. В интервала 1934 - 1954 година сътрудничи в редица държавни институции на Съединени американски щати. Активен бранител на държавното контролиране на стопанската система, изключително в региона на антикризисните мероприятия. Взема присъединяване в създаването на теорията за дифузията на изгодата, съгласно която резултатите от икономическия напредък би трябвало да се разпределят отмерено сред всички съсловия на обществото.

1959 година
Умира Джовани Пастроне - италиански режисьор, един от основоположниците на италианското кино. Той работи под псевдонима Пиеро Фоско. Роден е на 11 септември 1883 година Участва в основаването на кинофабрика в Торонто; началник на кинофирмата " Итала ". Немите му суперпродукции са принос в изразно - техническите благоприятни условия на киното като потребление на фарт, разсеяна светлина, грандиозни декори ( " Кабирия ", 1914 г.). Филмография: " Падането на Троя " (1910 г.), " Огънят " (1915 г.), " Кралска тигрица " (1916 г.), " Хеда Габлер " (1919 г.), " Сираците " (1923 г.).

1912 година
Умира Николай Григорович Столетов - съветски военачалник от пехотата (1898 г.). Той е роден на 1 ноември 1834 година във Владимир, Русия. Завършва Физико - математическия факултет в Москва и Военната академия в Санкт Петербург. Участник е в Кримската война (1853 - 1856 г.).Основал е гр. Кисловодс. Ръководи Амударянската научна експедиция. През Руско - турската война (1877 - 1878 г.) е пълководец на Българското опълчение. През юли - август 1877 година управлява защитата на Стара Загора и Шипка, взе участие в боевете край Шейново (декември 1877 г.). По - късно служи в Русия като пълководец на бригада, дивизия и армейски корпус. От 1899 година е член на Държавния съвет.

1794 година
Умира княз Венцел Антон Кауниц - австрийски посланик и общественик. Той е роден на 2 февруари 1711 година Княз Венцел Кауниц подписва Аахенския мир през 1748 година През 1753 година е имперски канцлер и в продължение на 30 години управлява външната политика на Австрия. Привърженик е на съюза с Франция. Присъединява към австрийската корона Галиция и Буковина.

1574 година
Умира Джорджо Вазари - италиански художник, проектант, историк на изкуството, представител на маниеризма. Джорджо Вазари е роден на 30 юли 1511 година в Арецо. Оформя се като проектант и художник под въздействието на Микеланджело. Неговото най-известно произведение е архитектурният отбор Уфици във Флоренция.

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР