София. На тази дата през 1977 г. кралят на рока

...
София. На тази дата през 1977 г. кралят на рока
Коментари Харесай

Денят 26 юни в световната история

София. На тази дата през 1977 година кралят на рока Елвис Пресли (1935 - 1977) изнася в Индианополис последния концерт преди гибелта си. Той умира два месеца по-късно.
През 1975 година министър - председателката на Индия Индира Ганди е упрекната от опозицията в подправяне на изборните резултати, с помощта на което е спечелила властта в страната.
На тази дата през 1977 година Кралят на рока Елвис Пресли изнася в Индианополис последния концерт преди гибелта си.
На 26 юни 1945 година Представители на 50 страни подписват в Сан Франциско хартата за основаване на Организация на обединените нации, влезнала в действие на 24 октомври същата година. На тази дата през 1925 година В Холивуд се състои премиерата на кино лентата на Чарли Чаплин “Златна тресчица ”.

2014 година
Германия улеснява визовите процедури за украински евреи, заради учестените антисимитски прояви в Украйна. За 25 години в Германия се заселват 200 000 евреи.

2013 година
В Монголия се организират президентски избори, на които е избран отново Елбегдорж Цахиагийн.

2013 година
Министър-председателят на Австралия Джулия Гилард подава оставка, откакто за нов ръководител на Либералната партия е определен някогашният министър-председател Кевин Ръд.

2012 година
Комитетът на сената на Съединени американски щати утвърждава закон прочут като „ Списъкът на Магницки “, предусещащ наказания за съветски политици и служители нарушаващи правата на индивида и имащи отношение към зверското ликвидиране в ареста на съветския юрист Сергей Магницки упрекнат в укриване на налози.

2006 година
Италианското държавно управление в качеството си на депозитар на главните контракти на Европейския съюз приема утвърждавания от Австрия през 2005 година Договор за присъединение на България и Румъния към Европейски Съюз.

2012 година
Град Стоктън в щата Калифорния банкрутира.

2000 година
Ватикана оповестила, че през 1981 година подрастващите от португалския град Фатима получили привидение от дева Мария, предсказало нападение над римския папа.

2000 година
Официално е обявено, че с помощта на взаимни старания на учени от Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия, Япония и Китай е приключено дешифрирането на 97 % от човешкия ДНК – код.

1995 година
В Аддис-Абеба е стреляно по автомобила на президента на Египет Хосни Мубарак.

1988 година
За първи път 26 юни се отбелязва като Международен ден за битка с наркоманията, по решение на Общото заседание на Организация на обединените нации от 1987 година

1982 година
Приключва визитата на гръцкият министър-председател Андреас Папандреу. Подписана е дълготрайна стратегия за развиване на икономическото съдействие.
Андреас Папандреу е гръцки политик. Основател и ръководител на Общогръцкото социологическо придвижване (ПАСОК). От 1981 година е министър на защитата на Гърция. Два пъти заема поста на министър ръководител в интервалите - 1981-1989 година и 1994-1996 година

1977 година
Кралят на рока Елвис Пресли (1935 - 1977) изнася в Индианополис последния концерт преди гибелта си. Той умира два месеца по-късно. Американският артист, китарист, киноактьор, наименуван " крал на рока ", е роден на 8 януари 1935 година в Тюпело, Мисисипи. Музикалната си кариера стартира инцидентно: извършва непретенциозни песни, съчетаващи ритъм-енд-блус, кънтри-енд-уестърн и госпъл. През 1953 година записва една от тези песни против 4 $ във компанията " Сън Рекърдс " (продуцент Сам Филипс). На идната година Сам Филипс го кани още веднъж и той дебютира към този момент професионално с " Всичко е наред " (рокабили). Следват изяви в " Гранд Оул Опри " в Нешвил, през септември - по радиото, през март 1955 г.- по малкия екран. През април същата година се среща с полк. Томас Паркър, който се заема с делата му, през май негови песни влизат в класациите за кънтри-енд-уестърн, а до края на 1955 година " RCA " го изплаща от " Сън Рекърдс ". В началото на 1956 година записва " Хотелът на разрушените сърца ", на 28 януари 1956 година се показва по националната телевизия. След появяването на " битълсманията " съвсем престава да концертира, а песните му звучат единствено във филми. В първия си филм " Обичай ме нежно ", Пресли се снима през 1956 година През 1969 година се завръща още веднъж на сцената, като се утвърждава с присъединяване си в шоупрограмите на Лас Вегас. За интернационалното му самопризнание при започване на `70-те години способства излъченият посредством сателит концерт от Хавайските острови (1973), който е гледан от над 2 милиарда фенове в 40 страни. Въпреки голямата си популярност, Пресли няма изнесени концерти отвън Съединени американски щати, като се изключат три участия в Канада през 1957 година и едно спонтанна изява в Париж през 1959 година Умира от сърдечен удар на 16 август 1977 година в Мемфис, Тенеси, Съединени американски щати в първокласното си имение " Грейсланд ", превърнато по-късно в музей.

1976 година
В Торонто (Канада) е намерено най-високото здание в света, към 1976 година Националната кула (553,34 м). Впоследствие върхът е надминат през 2007 година от Бурж Халифа в Дубай (828 метра) и през 2011 година от строящата се кула Sky Tree в Токио с височина 634 метра.

1975 година
Министър - председателката на Индия Индира Ганди е упрекната от опозицията в подправяне на изборните резултати, с помощта на което е спечелила властта в страната.
Индира Ганди е индийска общественичка и общественик. Дъщеря на Джавахарлал Неру. Получава образованието си в Швейцария, Англия и Индия. Член е на партията Индийски народен конгрес и един от водачите й от 1938 година Участничка е в национално-освободителното придвижване. От 1964 година заема разнообразни министерски постове. Индира Ганди е министър-председател на Индия в интервала 1967-1977 година и още веднъж от 1980 до 1989 година Става жертва на атентат, проведен от политическите й съперници. Застреляна е от нейн охранител в Делхи.

1968 година
Съединени американски щати връща правата върху островите Ио Джима и Бонин на Япония. Островите са ситуирани в западната част на Тихия океан, в архипелага Вулканови острови на 1200 км югоизточно от Токио. Ио Джима е под контрола на Япония до 1945 година, когато минава под контрола на Съединени американски щати. Островът става сцена на военни дейности сред японски и американски войски по време на Втората международна война. Убити са към 21 хиляди японски бойци, а пленените са към 1000. Жертвите от американска страна наброяват 28 хиляди души. Островът е от извънредно значение поради стратегическото си разположение.

1960 година
Британска Сомалия получава самостоятелност. Създава се Сомалийската Демократична Република от две някогашни колонии: Британска и Италианска Сомалия. Първият президент на републиката става Аден Абдула Осман Даар. На 18 май 1991 година английската част на Сомалия се отделя, само че това остава без самопризнание от интернационалната общественост.

1960 година
Провъзгласена е независимостта на Мадагаскар. Денят е разгласен за народен празник на републиката.

1959 година
Официално е открит водният канал Сейнт Лорънс Сийуей, който свързва Монреал, Канада и Огденсбург, Ню Йорк. На формалната гала участват кралица Елизабет и президентът на Съединени американски щати Дуайт Айзенхауер. Идеята за подобен канал датира от края на деветнадесети век. На 13 май 1954 година е подписан актът “Уайли-Дендър Сийуей ” и по този начин водният път става действителност. Каналът е с дължина 114 благи и се намира в река Сейнт Лорънс. Дава опция на огромни кораби и танкери да доближат от Атлантическия океан до Дулът, Минесота, и огромните езера. Съоръжението икономисва разноските по транспорта на артикули от Средния запад.

1949 година
В Белгия се организират първите парламентарни избори, в които право на глас получават и дамите. Комунистите напущат съдружното държавно управление, което към този момент не може да действа. Християнсоциалистите образуват нова коалиция, която прави серия от стопански промени, основава централен стопански съвет, както и съвет по ръководство.

1945 година
Представители на 50 страни подписват в Сан Франциско хартата за основаване на Организация на обединените нации, влезнала в действие на 24 октомври с.г.
Организация на обединените народи (ООН, UN) е основана по самодейност на участниците в антихитлеристката коалиция по време на Втората международна война. Учредители на Организация на обединените нации са 50 страни. Приетият Устав влиза в действие на 24 октомври 1945 година Този ден е разгласен за интернационален ден на Организация на обединените нации. Седалището на Организация на обединените нации е Ню Йорк. Организация на обединените нации има центрове във Виена и Женева. Целите на Организация на обединените нации, записани в Устава са: поддържане на интернационалния мир и сигурност, попречване и унищожаване на заканите за мира и преустановяване на нападателните актове, споразумяване или разрешаване с мирни средства на интернационалните разногласия или обстановки, които могат да доведат до нарушение на мира, насърчаване на дружеските връзки сред нациите посредством уважаване правилото на равноправието и самоопределянето на народите, реализиране на съдействие при разрешаване на интернационалните проблеми от стопански, обществен, културен и филантропичен характер; уважаване правата на индивида и главните свободи за всички без разлика на раса, пол, език и религия; реализиране на концентрация посредством координиране дейностите на страните, ориентирани към постигане на тези цели. Главни органи: Общо заседание, Съвет за сигурност на Организация на обединените нации, Икономически и обществен съвет, Съвет за настойничество на Организация на обединените нации, Международен съд на Организация на обединените нации и Секретариат.
България е член на Организация на обединените нации от 14 декември 1955 година Швейцария е член от 2002 година България е била три пъти променлив член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (1966 година, 1986 година - 1987 година, 2002 година - 2003 г.); ръководител на Съвета за сигурност през септември 2002 година

1941 година
Финландия се включва във Втората международна война на страната на Германия против Съветския съюз. Преди това Финско-Руската война от 1939 до 1940 година е резултат от настояването на Съветския съюз да бъде демилитаризирана линията Манерхайм (укрепления по продължение на провлака Карелиа), отдаване чартърен на морската база Ханко и подчинение на редица острови във Финския залив. В подмяна Русия предлага области без стойност по източната граница на Финландия. Резултатът от спора е капитулацията на Финландия и подчинение пред настояванията на руснаците. През юни 1941 година военните дейности сред двете страни са възобновени.

1925 година
В Холивуд се състои премиерата на кино лентата на Чарли Чаплин “Златна тресчица ”.
Чарли Чаплин (Чарлз Спенсър) е британски артист, сценарист, режисьор, продуцент и композитор от британски генезис. Роден е на 16 април 1889 година Израства в Лондон в семейство на актьори от мюзикхола. От 1898 година пее и танцува на сцената. От 1907 година е в трупата на Фред Карно, където усъвършенства майсторството на акробатиката, пантомимата, клоунската техника и неподражаемия си актьорски гений. При гостуването на Карно в Съединени американски щати (1913 г.) подписва контракт с “Кийстоун ” и стартира да се снима под управлението на Макс Сенет, дебютирайки в “Да си изкараш хляба ” (1914 г.). Постепенно построява облика на своя персонаж - този на джентълмена - друмник с огромни обувки, кърпено сако, бастунче, мустачки и благородно сърце за изпадналите в неволя. През 1914 година се снима в 34 кино лентата, (от които към половината слага по собствен сценарий), придобива огромна известност и получава креативна самостоятелност. В интервала 1915 година - 1916 година работи за “Есеней ”, а през 1916 година - 1917 година - за компанията “Мючуъл ”, създавайки свои пълноценни авторски филми. Някои от филмите, в които взе участие Чарли Чаплин са: “Завербуваният ” (1915 г.), “Полиция ” (1916 г.), “Спокойната улица ” (1917 г.), “Имигрантът ” (1917 г.). Работейки за компанията “Фърст Нешънъл ” (1918 година - 1923 г.) В тези свои филми Чарли Чаплин пази концепцията си за трагикомедията, която става главно качество и принос за изкуството и облиците му. През 1923 година основава своя компания - “Чарлс Чаплин филм корпорейшън ”. От 1923 година стартира да снима авторски пълнометражни филми Умира в Лондон на 25 декември 1977 година

1904 година
Финландия се включва във Втората международна война на страната на Германия и против Русия.

1906 година
В Льо Ман, Франция се организира първото в света автомобилно съревнование.

1857 година
Извършено е кръвопролитие в Канпур, Индия. Водач на индийските батальони против англичаните е Нана Сахиб. Той изпраща уведомление на британския лидер Сър Хю Уийлър, като го предизвестява за офанзивата и му подсигурява безвредно прекосяване през Канпур. В следствие Сахиб нарушава ангажимента и атакува Уийлър, който по-късно се предава и е погубен.

1843 година
Хонг Конг е разгласен за Британска кралска колония, като неин пръв губернатор се назовава Сър Хенри Потингер. Сложено е началото на първите 100 години британско ръководство.

1498 година
Изобретена е първата четка за зъби.

1483 година
Регентът и чичо на малолетния монарх на Англия Едуард Пети, Ричард Глостерски прави прелом и се прогласява за крал на Англия под името Ричард Трети. Съдбата на дванадесетгодишния Едуард и по-малкия му брат остава незнайна. В творчеството си Шекспир загатва за тяхната насилствена гибел посредством удушване.

На тази дата са родени:
1927 година
Роден е Владимир Яковлевич Мотил - съветски режисьор. През 1948 година приключва Свердловския сценичен институт, а през 1957 година Уралския институт. В интервала 1948 година - 1957 година е сценичен режисьор в Урал, Сибир и в Свердловската киностудия. През 1963 година дебютира в Таджикистан с кино лентата “Децата на Памир ”. Привличат го фолклорните претекстове и класическите динамични и авантюристичен сюжети с сантиментален нюанс: “Женя, Женичка и Катюша ” (1967 г.), “Бялото слънце на пустинята ” (1970 г.), “Звезда на пленителното благополучие ” (1975 г.), “Лес ” (1980 г.), “Да се разделим с положително ” (1991 г.), “Несут меня кони ” (1996 г.).

1925 година
Роден е Павел Иванович Беляев - съветски авиатор, космонавт. Участва във Втора Световна война на Източния фронт против Япония. През 1959 година приключва Военновъздушната академия. Командир е на галактическия транспортен съд " Восход - 2 ", който е изведен в орбита на 18 март 1965 година За 26 часа в Космоса прави 17 обиколки към Земята, като изминава повече от 720 000 км. Умира на 10 януари 1970 година в Москва.

1898 година
Роден е Вили Месершмит, немски авиоинженер (1898 - 1978). Самолетите, носещи неговото име, играят основна роля в немската авиация по време на Втората международна война.

1892 година
Родена е Пърл Бък - американска писателка, лауреат на Нобелова премия за литература за 1938 година През 1929 година разгласява романа " Източен вятър, западен вятър ", а през 1931 година - романа " Земя ", отдаден на китайското село. Темата за Китай непроменяемо участва в творчеството й. Такава е тематиката на творбите " Синове " (1932 г.), " Майка " (1934 г.). През 50 - те години основава обществено - битови и " фамилни " романи, чиито сюжети са почерпени от актуалния и американският живот (под псевд. И. Седж): " Призови утрото " (1959 г.) и други Занимава се интензивно с журналистика. Умира на 6 март 1973 година в Данби, Върмонт.

1877 година
Роден е Ян Фрицевич Фабрициус - съветски пълководец. През 1916 година той постъпва в армията, води война на Западният фронт като старши подофицер (сержант) в Първи латишки стрелкови полк. След Октомврийската гражданска война застава на страната на болшевиките. В интервала 1918 година - 1919 година е комисар на Латвийските болшевишки войски. Участва в Гражданската война като пълководец на бригада; включва се в потушаването на Кронщадския бунт (1921 г.), ориентиран против терора и насилието на болшевишката власт против селяните и демократичните сили в съветското общество. След Гражданската война е пълководец на дивизия, корпус и асистент - командващ на Кавказката войска. Загива при авиационна злополука на 24 август 1929 година, към Сочи.

1866 година
Роден е Джордж Молино - лорд Карнарван (1866 - 1923). Заедно с археолога Хауърд Картър е началник на британската експедиция, която през 1922 година открива в Египет гробницата на Тутанкамон. Загадъчната му гибел през 1923 година подхранва слуховете за " проклятието на фараона ".

1824 година
Роден е британският физик Уйлям, лорд Келвин Томсън. Той е един от създателите на термодинамиката и кинетичната доктрина на газовете, член е на Лондонското кралско сдружение (от 1851 година, през 1890 година - 1895 година е президент на дружеството). Завършва университетите в Глазгоу и Кеймбридж (1843 година - 1845 г.). Работи в Париж при А. В. Реньо (1845 година - 1846 г.). В интервала 1846 година - 1899 година е професор в университета в Глазгоу. През 1892 година е почетен с купата лорд Келвин за огромни научни заслуги. Публикува проучвания по физика още като студент. През 1845 година създава електрически способ за приемане на изображения, а по-късно под въздействието на Дж. П. Джаул се занимава с фундаментални проблеми на топлинната доктрина, предлага безспорната температурна канара (1848 г.), формулира втория принцип на термодинамиката (1851 г.) и вкарва понятието “разсейване на силата ”. Изказва хипотезата за “топлинната гибел ” на Вселената. През 1851 година открива изменението на електрическото противодействие на феромагнетиците при тяхното намагнитване (ефект на Томсън). В интервала 1853 година - 1854 година дружно с Джаул открива резултата на изстудяване на газове при тяхното адиабатично разширение (ефект на Джаул - Томсън). През 1856 година предсказва явлението преместване на топлота посредством електрически ток. Във връзка с казуса за реализиране на телеграфна връзка по трансатлантически кабел основава теорията за електромагнитните съмнения. Разработва разнообразни въпроси от хидродинамиката, астрофизиката, геофизиката и т. н. Автор е на теорията за вихровото придвижване, вкарва теоремата за опазване на циркулацията в идеална течност. Конструира електроизмервателни уреди и усъвършенства редица мореплавателни принадлежности. Умира на 17 декември 1907 година в Ларгс, покрай Глазгоу. Погребан е в Лондон.

На тази дата умират:
1970 година
Умира Михаил Михайлович Шемякин - съветски химик органик, учен (1958 г.). Роден е на 26 юли 1908 година в Москва. Той е Член на Германската академия на естествоизпитателите “Леополдина ” (1968 г.), Френското химическо сдружение (1958 г.), Европейският. комитет по химия на пептидите (1958 г.). Завършва Московския университет през 1930 година Работи в Научноизследователския институт за органични полупродукти и оцветители в интервала 1930 година - 1935 година, във Всесъюзния институт за пробна медицина в годините сред 1935 година - 1945 година, в Института по биологична и здравна химия към АН на Съюз на съветските социалистически републики (1945 година - 1961 г.), в Института по органична химия (1957 година - 1960 г.), в Института по химия на естествените съединения (1959 година – 1970 година, където е директор; сегашен Институт по биоорганична химия “М. М. Шемякин ”). Изследванията и научните му писания са в региона на теоретичната и органичната химия и химията на естествените съединения. Заедно с А. Е. Браунщайн създава общата доктрина на действието на пиридоксалевите ферменти (1952 г.), синтезира антибиотика тетрациклин.

1856 година
Умира Макс Щирнер (псевдоним на Каспар Шмид) - немски мъдрец - младохегелианец, идеолог на анархизма. Роден е на 25 октомври 1806 година, Байройт. В книгата си “Единственият и неговата благосъстоятелност ” (1845 г.) се пробва да прокара поредно гледната точка на солипсизма в антропологията, етиката и правото. Изходен научен пункт на неговия мироглед се явява тезисът за самосъзнанието като креативна мощ на историята. Понятията “човек ”, “право ”, “морал ” се трактуват от Щирнер като “призраци ”, отчуждени форми на самостоятелното схващане. Отричайки всевъзможни правила на държание, утвърждава, че първоизточници на правото и морала са силата и могъществото на обособената персона. “Човекът ” е задължен да търси не обществената, а “своята ” лична независимост. В основата на възгледите на Щирнер лежат нихилизмът и анархизмът, които през 40 - те и 50 - те години на XIX в. имат избран триумф измежду интелигенцията и оказват въздействие върху М. А. Бакунин, Ф. Ницше и други

1754 година
Умира Луи Каравак - френски живописец. Той е роден през 1684 година в Марсилия и е гасконец по рождение, като принадлежи към династията Каравак, чиято активност е обвързвана с декорация на кораби, а по-късно на галерии. Луи стартира активността си в Марсилия. През 1715 година постъпва на работа в царския двор в Париж като живописец. През 1716 година е извикан в Русия от Петър Велики. Каравак основава няколко портрета на императора ( на снимката), Екатерина Първа, Елисавета Петровна и други С бароковия си и рококо жанр неговите батални подиуми оказват въздействие върху съветския портрет от средата на 18-ти век.

1541 година
Завоевателят на Перу Франсиско Писаро, испански завоевател, е погубен от свои някогашни офицери. Участва в експедициите на А. Охеда по крайбрежията на Южна Америка (1509 г.), в завладяването на Панама (1510 г.) и Перу (1532 година – 1536 година, територия на инките). Използва междуособните войни измежду индианците и разграбва и унищожава тяхната страна Тахуантинсую. През 1535 година основава гр. Лима. Потушава грубо въстанието на инките (1535 година - 1537 г.). Убит е в битката за власт и разпределение на плячката.

363 година
Убит е римският император Юлиан, именуван от християнската историография Юлиан Апостат (Отстъпник). Управлява Римската империя от 360 до 363 година. При възкачването си на престола приключва преследванията на езичниците и разрушаването на храмовете им. В Едикт за толерантността от 362 година разпорежда да бъдат отворени още веднъж езическите храмове. Предприема дейности против християнските свещеници и църкви, които назовава " костници ", поради съхраняваните в тях свети мощи. Нарича Исус Христос " Галилееца ", като отхвърля божествената му същина. Получава прозвището Отстъпник, поради отричането от християнството и връщането към езичеството.

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР