София. На светата литургия за Второто Възкресение Христово в Мелитопол

...
София. На светата литургия за Второто Възкресение Христово в Мелитопол
Коментари Харесай

Д-р Красимира Колева: На литургията за Второто Възкресение Христово в Мелитопол бе прочетено първото евангелско слово на български език

София. На светата литургия за Второто Възкресение Христово в Мелитопол бе прочетено първото евангелско слово на български език. Това сподели в изявление за Агенция " Фокус " доктор Красимира Колева, преподавател по български език, литература и просвета в МДПУ " Б. Хмелницки " във връзка Великден.

По думите й предстоятелят на храма отец Михаил Пеций е прочел първото евангелско слово на български език в символ на почитание към приноса на Българската православна черква за разпространяването на православието по тези земи и за образеца й в отстояването на вярата и единството на Православната черква. " Въпрос доста сензитивен за Украйна ", описа доктор Колева.

По думите й в Мелитопол има две църкви, в които българите се черкуват. " Храмът „ Св. св. равноапостолни Кирил и Методий “ е издигнат през 1895 година и със средства, дарени от локални българи. Другата е каноничната академична църква „ Св. Татяна “, в която се отслужват требите, свързани с датите в българския нравствен и формален календар, проведени от Центъра по българистика в с Лекторат по български език, литература и просвета в Мелитополския университет „ Богдан Хмелницки “. Тук са иконите, подарък за таврийските българи от прародината ", сподели доктор Красимира Колева.

Пълния текст на изявлението четете по-късно в раздел " Мнение ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР