София. На последната си пленарна сесия Икономическият и социален съвет

...
София. На последната си пленарна сесия Икономическият и социален съвет
Коментари Харесай

Икономическият и социален съвет прие две резолюции за по-силна и по-солидарна Европа

София. На последната си пленарна сесия Икономическият и обществен съвет одобри две резолюции, отдадени на бъдещето на Европейски Съюз. Това оповестиха от пресцентъра на Икономическия и обществен съвет . Основните тематики на резолюциите са икономическите и обществените измерения за по-силна и по-солидарна Европа. Още от 2015 година ИСС интензивно взе участие посредством свои актове и проведени полемики в европейските диспути по отношение на бъдещето на Европейски Съюз. С последните признати резолюции ИСС показва главните позиции на българското проведено гражданско общество по най-актуалните проблеми, които следва да се решат следващата година през май по време на среща на върха на европейските водачи в Румъния. И в двете резолюции ИСС упорства Европейски Съюз да резервира единството си и да се развива като мощен и конкурентен съюз и като обективна и солидарна общественост.
В резолюцията си на тематика „ Икономическите измерения за по-силна Европа “ ИСС ясно показва единомислещата си позиция, че Европа е изправена пред предизвикването да стане още по-силен фактор в международната стопанска система, да се трансформира в модел за прогрес, учреден на конкурентоспособност и съдействие. ИСС регистрира настъпващите промени в света разследване на новите технологии, демографията, търговията и други и счита, че Европейски Съюз освен би трябвало да утвърждава, само че и да осмисля и развива четирите съществени свободи на придвижване. Според ИСС обща цел на Европейски Съюз би трябвало да бъде икономическата интеграция и съдействие, икономическото доближаване и европейският стопански суверенитет. По нататък в резолюцията си ИСС преглежда фактори, които имат главно значение за новите стопански измерения в бъдещето развиване на Европейски Съюз – Единния пазар, Еврозоната, Банковия съюз, Енергийния съюз, Дигиталния пазар, Капиталовия пазар, поддръжката за дребните и междинните предприятия, отбраната на потребителите, обществената стопанска система и предприемачество и други, чието развиване ще увеличи доверието на жителите към европейските институции и като цяло към Европейския съюз.
Позицията на ИСС по отношение на предложенията на Европейска комисия за усилване на институционалната рамка на Икономическия и паричен съюз посредством обособени институции и бюджет на Еврозоната е, че те биха довели до разделяне на Европейски Съюз на обособени концентрични кръгове, чието взаимоотношение за реализиране на общи цели ще е мъчно осъществимо, а процесът на конвергенция на страните отвън Еврозоната доста би се забавил.
Според ИСС една от най-важните цели на Европейски Съюз, както до момента, по този начин и отсега нататък, е Съюзът да обезпечава на всички страни членки икономическа непоклатимост, уравновесен стопански напредък, по-високо равнище на качествена претовареност и резистентност на обществените финанси.
Както и в други свои позиции ИСС обръща внимание, че икономическото развиване и общественото развиване би трябвало да бъдат взаимно уравновесени и свързани.
Втората резолюция е на тематика „ Социални измерения за по-солидарна Европа “. В нея ИСС показва поддръжката си за развиването на Европейски Съюз на основата на полезностите, обединени в Европейския обществен модел - главната идея за обществените политики в страните членки. Неговото предпазване и надграждане за ИСС е гаранция за бъдещия общоевропейски прогрес, основан на трите съществени полезности – взаимност, равнопоставеност, конкурентоспособност. ИСС поддържа и прави оценка значимата стъпка на Европейски Съюз в посока повече взаимност, повече обществена правдивост и повече гаранции на обществените права в Европа посредством построяването и приложението на Европейския дирек на обществените права (ЕССП). Но също по този начин акцентира, че с цел да се реализиран обществените измерения на по-справедлива и сближена Европа е належащо ориентиране на целеви финансови запаси за реализирането на ЕССП и надграждането на Европейския обществен модел както по линия на европейските структурни и капиталови фондове (особено по линията на Европейския обществен фонд), по този начин и посредством национално финансиране – обществени и частни вложения, ориентирани към основаване на качествени работни места с високи възнаграждения; обучение и обучение; нововъведения и научни изследвания; качествени и налични публични услуги и обществени вложения.
В подтекста на реализиране на задачата за по-голямо доближаване сред страните членки ИСС е уверен, че една от най-важните политики е кохезионната политика. В бъдеще кохезионната политика ще има още по-значима роля за превъзмогване разликите сред страните членки, които могат да се трансфорат в източници за нежелани несъгласия или даже напрежения сред тях. Затова кохезионната политика би трябвало да се усъвършенства и уголемява, се споделя в резолюцията, а не да се лимитира, изключително от позиция на понижаване на ресурсите, които обезпечават нейното приложение. Според ИСС главният акцент, когато се взема решение бъдещата посока на развиване на Европейски Съюз би трябвало да бъдат младежките политики, тъй като бъдещето принадлежи на младите. В този подтекст позицията на ИСС е, че трябват нови и интегрирани политики към младежите, които да откриват по-широки благоприятни условия пред тях за качествено обучение, за реализация на пазара на труда и не на последно място за активизиране на тяхното присъединяване в публичния живот и при взимане на решения на всички равнища в Европейски Съюз.
ИСС излага редица свои оферти за надграждане и развиване на обществената политика по отношение на провокациите, пред които сме изправени поради Четвъртата софтуерна гражданска война и измененията, които тя носи и към този момент постанова и които ще имат доста бърз и ослепителен отпечатък върху всички сфери на публичния живот. В документа се слагат акценти и върху демографските последствия, обществената отбрана и равенството, превъзмогването на обществените разлики.
Двата документа ще бъдат част от полемика, която ИСС провежда взаимно с Европейския стопански и обществен комитет на 30 ноември 2018 година в хотел София Балкан.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР