София. На Никулден Негово високопреосвещенство Американският, Канадски и Австралийски митрополит

...
София. На Никулден Негово високопреосвещенство Американският, Канадски и Австралийски митрополит
Коментари Харесай

Американският, Канадски и Австралийски митрополит Йосиф празнува своя 75-ти рожден ден на Никулден

София. На Никулден Негово високопреосвещенство Американският, Канадски и Австралийски митрополит Йосиф чества своя 75-ти рожден ден, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " . Той е роден на 6 декември 1942 година в с. Славовица, окръг Пазарджишки, със светското име Иван Благоев Босаков. От 1956 до 1961 година бъдещият архиерей е студент в Софийската духовна семинария. През 1970 година приключва Софийската духовна академия. На 12 април 1970 година приема монашеско пострижение в Троянската света обител. На 3 май 1970 година е ръкоположен от тогавашния Ловчански митрополит и по-късно Светейши Български патриарх Максим за дякон, а на 27 декември 1970 година за йеромонах. От 10 октомври 1971 година е изпратен от Светия Синод на специализация в Московската духовна академия. На 21 юли 1973 година, след отбрана на докторска дисертация, с благословението на Българския патриарх Максим, йеромонах Йосиф е възведен в архимандритски ранг от Светейшия патриарх Московски и на цяла Русия Пимен.
След завръщането си в България архимандрит Йосиф е назначен за протосингел на Софийската митрополия. На 7 декември 1980 година е хиротонисан за Велички свещеник и е назначен като втори викарий на Софийската епархия. През 1981 година става свещеник на Троянския манастир. От 1989 година е определен за митрополит на Съединени американски щати, Канада и Австралия. Митрополит Йосиф е един от безспорните престижи в Светия Синод на Българската православна черква, направил доста за издигането за нейния авторитет в целия западен свят. Само в Съединени американски щати той има към този момент повече от 30 година архиерейско служение.
Преди време Светият Синод на Българската православна черква взе решение за награждаване с медал „ Св. Йоан Рилски “, първа степен на Негово високопреосвещенство митрополита на Съединени американски щати, Канада и Австралия Йосиф. Наградата бе във връзка 70-годишнината на архиерея и за неговите безспорни заслуги към родната Православна Църква и страната ни. Честита 75 годишнина!
Никола ПЕТКОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР