София. На национално съвещание на ръководството на МВР бяха представени

...
София. На национално съвещание на ръководството на МВР бяха представени
Коментари Харесай

Над 8 млн. лева са вредите от телефонни измами през 2018 година

София. На национално заседание на управлението на Министерство на вътрешните работи бяха показани резултатите от сполучливи акции против телефонните измами и трафика на опиати. На 18 април беше разрушена най-голямата до момента група за „ ало “ измами. Измамниците са работили в България и Румъния. Претърсени са 17 адреса, открити са 132 мобилни телефона и 137 сим карти. Над 25 българи бяха арестувани в интервенцията, която полицията назова „ Ринг Ринг “.
Службите показаха статистика, съгласно която през 2017 година записаните телефонни измами са 1325, разкритите са 171. През 2018 година са регистрирани 1097 телефонни измами, разкрити са 201. Така през миналата година записаните измами понижават, а разкритите- се усилват. През 2018 година най-голяма централизация на телефонни измами има в София. Миналата година породената щета от „ ало “ измамите е в размер на над 8,4 млн. лв.. За първите три месеца на тази година вредите са над 2,2 млн. лв.. От Агенция „ Митници “ регистрираха разкриваемост на огромни колета опиати, на „ комплицирани “ тайници и схеми, както и разплитане на незаконни вериги. През 2018 година граничните управляващи са задържали над 1 звук хероин, 959 кг. марихуана, 349 кг. синтетични опиати и 6088 таблетки, над 21 кг. кокаин. До 15 април тази година арестуваният хероин е 342 кг., марихуаната- 1,7 тона, синтетичните наркотици- 81 кг., кокаинът- 217 кг.
„ Рекордни са арестуваните количества хероин, марихуана, кокаин и синтетична дрога “, съобщи на националното заседание министър председателят Бойко Борисов. „ Фактите и количествата арестувани опиати са налице “, акцентира той. За телефонните измами Борисов обърна внимание, че към този момент не се работи единствено с „ мулетата “, а по цялата незаконна скица. Той посочи положителната работа на службите по разбиването на групата за „ ало “ измами, работила в България и Румъния. Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че с изключение на арести и систематични интервенции, би трябвало да се поставят и старания за предварителна защита против телефонните измами. По думите му това се постанова поради размера на вредите от тези измами, както и че жертвите са най- уязвимите групи от обществото. Зам. основният прокурор Иван Гешев разгласи, че в битката с телефонните измами е подхванат друг метод на работа, с който се цели обгръщане на цялата незаконна конструкция от най-ниското до най-високото равнище. С безвъзмездната помощ на трите национални малките екрани са направени два клипа за предварителна защита на „ ало “ измамите.
Биляна ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР