София. На какво основание са били изсечени над 100 здрави

...
София. На какво основание са били изсечени над 100 здрави
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова, БСП: На какво основание са изсечени над 100 здрави бора до стадиона в Бистрица

София. На какво съображение са били изсечени над 100 здрави 40-50-годишни бора до стадиона на футболния тим " Витоша " в Бистрица? Това попита Цветелина Пенкова, която е №3 в листата с претенденти за евродепутати от " Българска социалистическа партия за България ", оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия . По покана на дейни хора, живеещи в село Бистрица, тя посети мястото, на което до преди две седмици са се издигали боровете, а сега има единствено дънери, освен това покрити с клони и замазани с тиня, за да се слеят със земята и да не бъде открито, че дърветата не са заболели. Заедно с нея бяха още двама претенденти за евродепутати от листата на Коалиция " Българска социалистическа партия за България " - Момчил Неков (№9) и Емил Георгиев (№17), водачът на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов, който е ръководител и на групата на социалистите в СОС, и общинският консултант Альоша Даков. Всички те разговаряха с арх. Димитър Димитров от сдружението " Граждани за София ", който ги срещна в детайлности със скандалния случай на изсичането на боровете.
" Подобни безобразия не може да се случват в европейска столица, каквато е София, разяснява Цветелина Пенкова. - Има закони, които би трябвало да бъдат спазвани. Настояваме да получим отговори на редица въпроси - кой е дал позволение за изсичането на боровете и на какво съображение. Законно ли е всичко това, което се е случило, и в случай че - не, кой ще понесе отговорност и каква ще бъде тя ".
Според Момчил Неков казусът с изсичането на боровете край стадиона в Бистрица е резултат от цялостния модел на ръководство на страната в последните години. " София претендира да е зелена европейска столица, а съгласно статистиката в България- 15 000 души годишно умират от болести, свързани с мръсния въздух. Нещата не може да не престават по този начин! Настояваме да бъде обезпечена равностойна отплата за тези изсечени борове. Местните поданици имат концепция. Те оферират футболният клуб да възвърне една еко пътека до Плана планина. Мисля, че би било заслужено сходно решение ", сподели Момчил Неков.
Председателят на Комисията за отбрана на потребителите Емил Георгиев, който е под №17 в листата с претенденти за евродепутати на " Българска социалистическа партия за България ", добави, че с сходна противозаконна сеч България няма по какъв начин да се впише в новите цели на Европейския парламент, измежду които главен е този за запазване на околната среда. " За мен сходна сеч на здрави борове е закононарушение и би трябвало да бъде търсена отговорност на отговорните ", акцентира Емил Георгиев. Той добави: " Видях една табела на входа на стадиона, на която беше написано за спортуващите дечица, че би трябвало да бъдат откровени и почтени. В тази връзка доста бих желал да знам- дали основният тигър на " Бистришките тигри ", министър-председателят, ще бъде почтен и ще се намеси заслужено в този скандал. За мен е цялостно безумство да бъдат изсечени над 100 здрави бора. Трябва да има съответно наказване за виновниците ".
" Кметът Йорданка Фандъкова да не бяга от отговорност за изсечените борове до стадиона на футболния тим " Витоша " в Бистрица. ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия - София и ръководител на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов. Той, дружно с претендентите за евродепутати от листата на " Българска социалистическа партия за България " Цветелина Пенкова (№3), Момчил Неков (№9) и Емил Георгиев (№17) и общинския консултант от Българска социалистическа партия Альоша Даков, посетиха мястото на изсечените борове и разговаряха с арх. Димитър Димитров от сдружението " Граждани за София ".
" Няма по какъв начин кметът на София да избяга от отговорност, която тя персонално носи на поста, на който се намира. Призовавам я да се намеси и отговорните за случилото се да получат заслужено наказване ", разяснява Калоян Паргов. Според него в ролята си на кмет, тя би трябвало да бъде на страната на закона. " В последните години доста се приказва, че София е зелена столица. Но с сходни дейности София по-скоро става кафява столица. Ако допуснем да се случва такава безразборна и безнаказана сеч на дървета, ще застрашим съществено здравето на хората в града. А и без друго, в последните години, София мъчно диша поради мощно нечистия въздух " - означи той.
Калоян Паргов добави, че дружно с общинските съветници от групата на Българска социалистическа партия ще създадат всичко належащо, с цел да бъде установено- дали има законно позволение за тази сеч и на какво съображение е осъществена тя. " Ако няма такова, значи, че има жестоко нарушаване и тъпчене на закона. Ще създадем и питане до направление " Зелени системи " - дали са издавали наставление за унищожаване на боровете. Когато има такова наставление, съгласно Наредбата наложително би трябвало да има и отплата със залесяване на други места. Настояваме да знаем къде и по кое време ще бъде осъществено това залесяване ", означи Паргов.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР