София. На Архангелова задушница почитаме с молитва загиналите ни сънародници,

...
София. На Архангелова задушница почитаме с молитва загиналите ни сънародници,
Коментари Харесай

Доц. Костадин Нушев: На Архангелова задушница почитаме с молитва загиналите ни сънародници, дали живота си за освобождението на Родината

София. На Архангелова задушница почитаме с молитва починалите ни сънародници, дали живота си за освобождението на Родината. Това сподели богословът доцент Костадин Нушев в изявление за Агенция „ Фокус “ за Архангелова задушница. По думите му точно поради това в църковната и националната традиция Архангеловата задушница е известна още като Мъжка. „ Наречена е по този начин, тъй като на нея се прави помен на починалите по време на войните български бойци. През годините по фронтовете на България доста наши сънародници са дали живота си за Освобождението на Родината и се е открила традиция тези починали войни да се възпоменават навръх тази задушница “, изясни доцент Нушев. По думите му в историята на църквата този ден се смята и като ден, отдаден на специалностите, свързани със отбраната на Отечеството и с служителите на реда. „ Панихидата и молебенът за починалите войни на Архангелова задушница нормално се правят в храмовете костници “, сподели още доцент Нушев.
Той изясни, че всяка една задушница е особено избран от църквата ден за молитва за душите на нашите близки покойници и умряли сродници. „ Ние би трябвало да ги почетем с молитва или при гроба, където са ръкоположени и почиват техните тленни остатъци или да присъстваме на заупокойните служби в храмовете. Обикновено множеството българи избират в тези дни да посещават гробовете на своите близки или специфичните възпоменателни заупокойни молебствия “, добави той.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР