София. На 27 ноември ще бъде представена книгата Прочете ли

...
София. На 27 ноември ще бъде представена книгата Прочете ли
Коментари Харесай

На 27 ноември ще бъде представена книгата „Прочете ли и гърба“ на Димитър Димитров

София. На 27 ноември ще бъде показана книгата „ Прочете ли и гърба “ на Димитър Димитров. Това оповестиха от пресцентъра на Столична община. . Представянето ще бъде от 18.30 часа в Американски център наСтолична библиотека. Авторът Димитър Димитров е дълготраен публицист в Би Би Си – Лондон, основател на поредицата „ Светът за Българския боец “.
Книгата „ Прочете ли и гърба “ се базира на пощенски картички, издадени и изпращани от 80-те години на 19 век до 60-те на 20-и. За разлика от други сходни изявления в нея се наблюдава и написаното на гърба, откъдето идва и заглавието. Книгата съдържа 12 тематични раздела, сред които: Самореклама, в който, апропо, са вкючени здания в София и покрайнините, въжеходци в София, пътешественици, тръгнали да обикалят света от София. Курортни, в който е и софийския – Горна Баня, където „ има доста жители “. Също и в другите раздели – Между родственици, Между деца и родители, Между другари, Между приятелки, Войни и битки за България и така нататък – попадат София и софиянци; както и хора от всички краища на страната, а също и от места, понастоящем отвън територията на България. Има и голям брой картички, изпращани от българи до чужбина, както до родственици и другари, по този начин и до задгранични компании, издателства и организации в търсене на информация или за покупки.
Общо видяно книгата демонстрира една пъстра палитра на българското общество; податели и получатели са: хора от селото и от града, търговци и бизнесмени, служители и служащи, художници и духовници, лекари и юристи, бойци и офицери, някогашен министър и бъдеща дипломатка, учители и преподаватели, възпитаници и студенти. Има също картички, изпращани от задгранични гости в България, и от задгранични окупатори след 1918. От последните изключително забавна е картичка, изпратена от французин, който пази българската позиция през Първата международна война, макар че България не е била на страната на Франция.
Книгата показва, че и двете страни на картичката приказват. На лицето виждаме хора, места и събития, някои от които за първи път. А текстът на гърба – фрагменти от живота във времена на война и мир, цялостни със пристрастености и пристрастия, с хвалби, недоволства и упования – добавя визиите ни за обществения живот в България.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР