София. На 21 октомври 2019 г. вицепремиерът Томислав Дончев посети

...
София. На 21 октомври 2019 г. вицепремиерът Томислав Дончев посети
Коментари Харесай

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи Медицински университет-Плевен като успешен пример за съчетание между наука, образование и здравеопазване

София. На 21 октомври 2019 година вицепремиерът Томислав Дончев посети Медицински Университет - Плевен във връзка на 45-ата годишнина от основаването на висшето учебно заведение в града. Това оповестиха от университета . Ректорът проф. доктор Славчо Томов изнесе специфична лекция, с която срещна формалния посетител, преподаватели и студенти с високотехнологичния профил на висшето учебно заведение – развиване на 3D медицина, телемедицина и роботизирана хирургия. Специално внимание професор Томов обърна на напредъка на висшето учебно заведение по най-важния план за академичната общественост – създаване на Център за подготвеност по европейски план BG05M2OP001-1.002-0010-C01 " Център за подготвеност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия “, финансиран от Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “. Вицепремиерът, студенти и преподаватели станаха част от специфична проява на 3D студиото на МУ-Плевен, потапяйки се триизмерно през очите на хирурга в оперативна намеса, осъществена от проф. доктор Григор Горчев с роботизираната система da Vinci. На финала на своята лекция професор Томов удостои вицепремиера с юбилеен плакет 45 години МУ-Плевен и един от знаците на висшето учебно заведение – шал на приключилите от Факултет „ Медицина “. След това господин Дончев посети най-новото студио за образование посредством очила за виртуална действителност, построено в Центъра за подготвеност, което дава на наблюдаващия 360-градусова панорама над операционната зала. Томислав Дончев прегледа и лабораториите на най-новия Факултет на МУ-Плевен – Факултета по Фармация, запознавайки се с технологията за произвеждане на медикаменти посредством актуалната инсталация в тях.
Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че Плевен напоследък е в центъра на събитията, заради огромните инфраструктурни планове, които директно свързват града или минават наоколо - като автомагистрала " Хемус " и огромният газопровод, от който идва част от трасето на " Балкански поток ". Дончев посочи, че съгласно него Плевен е в центъра на събитията и заради всичко, което се случва в Медицинския университет в града. " Тук имаме неповторим модел на изумително комбиниране сред висока просвета, висококачествено обучение, опазване на здравето от доста високо равнище и опция за цели нови промишлености. Другите би трябвало да се учат от вас по какъв начин да комбинират всички тези неща. Атестат за всичко това, което се случва, е броят на задграничните студенти - това е реакцията на пазара. Това не е някой държавен орган да се е произнесъл кой е по-добър от различен. Щом са пристигнали от всички краища на света тук, това е еднопосочна оценка за високото качество на образованието ", акцентира вицепремиерът.
В словото си той посочи, че живеем в неповторими времена - дигитализацията, изкуственият разсъдък, телекомуникациите, занапред ще влизат в нови приложения - във всяка сфера на живота, в това число и в медицината. Особен мотив за горделивост, е че Медицинският университет в Плевен не просто се пробва да следва най-хубавите и се учи от тях, а взе участие и основава. Това е моделът, който би трябвало да следваме, означи вицепремиерът.
" Първата фаза на развиване е да сме на равнището, което сме. Втората фаза е да се научим да купуваме нововъведения, съоръжение от най-хубавите. Третата фаза е да се научим да го сътворяваме ние. Това значи по-добро равнище от останалите, по-високо качество и по-висока добавена стойност. Да се следва този път би трябвало да бъдем умни и дръзки ", съобщи Дончев. По думите му в университета в Плевен смелост не липсва. Вицепремиерът уточни, че през идната година приложната просвета, дружно с образованието, ще бъде безспорният любимец. " В момента подготвяме разпределението на средствата, които ще са разполагаем на бизнеса, на просветителните институции, и в случай че там има явен акцент, това е образованието, науката, нововъведенията. Убеден съм, че най-хубавото за вас следва. Мога да поема ангажимент от името на българското държавно управление, че ще влагаме. Защото всички средства, изхарчени тук до момента, са давали явен резултат ", бе безапелационен Томислав Дончев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР