София. На 16 август ще стартира реалното тестване на тол

...
София. На 16 август ще стартира реалното тестване на тол
Коментари Харесай

240 млн. лева са приходите от 4 млн. електронни винетки до средата на юни

София. На 16 август ще започва действителното тестване на тол системата на терен, а при започване на есента се чака да станат ясни крайният ѝ обсег и цените. Първоначално в обсега на системата ще влязат 6 хиляди км. от пътната мрежа на страната, най-вече директните коридори – автомагистралите, пътищата от първи клас и отчасти от втори. За другите типове пътища ще има и друго таксуване.
За надеждното действие на системата към този момент е построено Национално тол ръководство, което беше показано от шефа му проф. Олег Асенов и заместник-министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. В ръководството към този момент работят 629 чиновници в особено оборудвани пространства – диспечерски пункт, стая за надзор, кол-център и други. Разработен е и специфичен онлайн калкулатор, с който всеки транспортьор може да пресмята разхода за прекосяването по избран маршрут.
" Реалната комерсиална употреба на тол системата няма да стартира преди да почистим всички проблеми ", съобщи Нанков и напомни, че въвеждането на системата за таксуване на база време и изминато разстояние е един от целите на кабинета „ Борисов 3 “. " Хубавото на тол система е, че факторът време, прекарано в страната, ще бъде минимализиран. С бъдещата тол система пътуването в границите на страната – т.е. времето, което транспортното средство ще прекарва в страната, няма да бъде водещо, както е в този момент “, уточни той. Нанков заяви още, че доникъде на юни са продадени над 4 млн. електронни винетки, а приходите от тях са над 240 млн. лева От своя страна, проф. Олег Асенов уточни, че на 16 август ще има действителна подготвеност за пускане на системата.
Първото съвещание на особено основания от Народното събрание Обществен съвет по въвеждането на тол системата ще се организира на 5 юли в Министерство на регионалното развитие. На 3 юли пък се организира среща с превозвачите, на която ще бъдат разисквани цените и обсегът на системата.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР