София. На 16 април, в Sofia Lab се състоя финалът

...
София. На 16 април, в Sofia Lab се състоя финалът
Коментари Харесай

Български отбори спечелиха международен хакатон за прогнозиране замърсяването на въздуха

София. На 16 април, в Sofia Lab се състоя финалът на интернационалния хакатон „ Datathlon ”. Над 140 участници се включиха в двудневното съревнование, което се организира на четири места в света - София, Бангалор (Индия), Джайпур (Индия) и Бейрут (Ливан), както и онлайн. До финала доближиха 6 тима, два от които от Ливан и четири от България. Финалната тройка беше показана напълно от български екипи - тим Хамелион, Wonder Gang и тим Финикс. Това оповестиха от пресцентъра на Столична община .
Проект „ Зелена София ” на Столична община и Асоциация за развиване на София бяха съществени спонсори на самодейността. Предизвикателството, което те сложиха пред участниците беше идентифициране на другите фактори за замърсяването на въздуха в София и взаимовръзките сред тях. Работата по проблема е естествено надграждане на тази от предходното издание на Datathon през 2018, когато беше направен модел за 24 часова прогноза на замърсяването. Целта на задачата е да се реализира модернизиран метод за изследване на другите зависимости, корелации и фактори, които дефинират замърсяването на въздуха. Това е една от стъпките към цялостния метод към възстановяване на качеството на качеството на въздуха в София. Представител на “Зелена София ” поздрави от името на кмета на София, младите участници за техния труд и положителните резултати, като означи, че тяхната сила, въвлеченост и умения са значим запас за града.
Нагадените в надпреварата ще имат опция да покажата уменията си на интернационалния фестивал за технологии WEBIT, който ще се организира на 13-15 май.
Oрганизатори на събитието са Data Science Society, а Telelink, Визия за София и Denkstatt България партнираха на Асоциация за развиване на София и „ Зелена София ” в установяване на предизвикването за участниците в хакатона.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР