София. На 14 и 15 май 2018 г. ще бъде

...
София. На 14 и 15 май 2018 г. ще бъде
Коментари Харесай

Конференция на тема „Древна Тракия и траките: пространства и комуникации“, посветена на 85-годишнината от рождението на проф. дин Александър Фол, ще се проведе в БАН

София. На 14 и 15 май 2018 година ще бъде извършена национална научна конференция Четения по тракология на тематика „ Древна Тракия и траките: пространства и връзки “, отдадени на 85-годишнината от рождението на проф. дин Александър Фол, създател на Института по тракология – през днешния ден Център по тракология при Института за балканистика с Център по тракология „ Проф. Ал. Фол ” при Българска академия на науките. Това оповестиха от Института .
В конференцията ще вземат присъединяване учени от редица университети, институти на Българска академия на науките, музеи и културни институции от цялата страна, доста от които са възпитаници на проф. Ал. Фол и негови почитатели в проучванията на тракийските древности.
Откриването на научната конференция ще бъде в Големия салон на Българска академия на науките, Централна постройка на Българска академия на науките, ул. 15 ноември №1, от 09.00 часа, където ще се състои и пленарната сесия. В нея са включени отчети, отдадени на личността и делото на проф. Ал. Фол. Програмата е проведена в три секции, които ще се проведат в Заседателната зала на Центъра по тракология при ИБЦТ, Българска академия на науките, на ул. Московска 13, и в Заседателната зала на Института за етнография и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките, ул. „ Московска “ 6а, с чието партньорство се реализира събитието.
Програмата на Четенията по тракология може да се види на уеб страницата на ИБЦТ – Българска академия на науките.
„ Невежеството/незнанието е порокът на душата. То се преодолява с воля. Волята за знание е воля за интелектуална сила, която сътворява Всичкото/Благото, с други думи – божествената Цялостност. ”
Александър Фол. Orphica Magica I. С., 2004, стр. 15
Александър Фол е роден на 3 юли 1933 година в гр. София в семейство на потомствени интелектуалци. Майка му – Вера Бояджиева-Фол, е изявена писателка и една от основателките на Съюза на българските писатели. Баща му, Николай Фол, е публицист, драматург, режисьор, културен деятел и държавник, редактор на периодически издания, преводач. Той е кръстен от митрополит Кирил, който по-късно става патриарх на Българската православна черква. Учи във Френския лицей в София, а след закриването му продължава образованието си във 2-ра мъжка гимназия. Учи пиано при известния пианист и композитор Димитър Ненов. Пише музика. Запазен е ръкопис на негова детска опера „ Йо-хо-хо. Един учебен ден ”.
Следва история в Софийския университет, а редом учи и класическа лингвистика. През 1966 година сполучливо пази докторска дисертация на тематика “Траките в Италия и в западните провинции на Римската империя, I - III в. ” и получава научната степен “кандидат на историческите науки ”. През 1972 година е определен за постоянен доцент, а през 1975 година за професор в Софийския Университет „ Св. Климент Охридски ”. През 1985 година пази научната степен лекар на историческите науки.
На 12 май 1972 година с Разпореждане №185 на Бюрото на Министерския съвет на Народна република България е основан Институт по тракология при Българската академия на науките, считано от 15 май 1972 година Негов създател и пръв шеф става професор Александър Фол. Той управлява института до 1991 година Автор е на повече от 400 научни монографии, студии и публикации, оповестени в български и задгранични издания, както и на десетки научно-популярни публикации и студии.
Инициира и провежда в София Първия интернационален конгрес по тракология. С неговото интензивно съдействие следват интернационалните конгреси в Букурещ (1976), Виена (1980), Ротердам (1984), Москва (1988), Палма де Майорка (1992), Констанца-Мангалия-Тулча (1996), София-Ямбол (2000), Кишинев (2004), Комотини-Александруполи (2005). През 1988 година интернационалната траколожка общественост го избира за Главен секретар на Международния съвет за индоевропейски и траколожки проучвания, позиция, която заема до кончината си. През 70 и 80-те години провежда интернационалните археологически проучвания – българо-италианска (Рациария), българо-японско-холандска (селищна могила Дядово), българо-немска (селищна могила Драма), българо-френска (неолитно населено място Ковачево). Най-бляскаво е популяризирането на тракийската просвета по света посредством тракийската галерия, гостувала в най-големите музеи по света, проведена и научно ръководена от Александър Фол от 1974 до 2005 година
Александър Фол е член-кореспондент на Германския археологически институт в Берлин (1975 г.), член на Академията “Медичи ” във Флоренция (1988 г.), на Академия МИДИ в Париж (1988 г.), на Европейското общество за просвета – Венеция (1992 г.), на Академията „ Лайбниц ” – Берлин (2002 г.), член-кореспондент на Югославската академия на науката и изкуствата – Белград (1991 г.), почетен член на Румънския Институт по тракология – Букурещ (1998 г.), джентълмен е на Ордена за изкуства и науки на държавното управление на Франция (1998 г.), притежател е на почетния знак с облика на Св. Кирил със синя лента на СУ „ Св. Климент Охридски ” (2000 г.), на ордена „ Св.св. Кирил и Методий ” I степен и на медал „ Стара планина ” I степен (2003 г.).
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР