София Мюзик Ентерпрайсис (SME) влезе в съмнителна схема с прехвърляне

...
София Мюзик Ентерпрайсис (SME) влезе в съмнителна схема с прехвърляне
Коментари Харесай

Музикаутор: Фирми на София Мюзик Ентерпрайсис завличат авторите на музика със стотици хиляди

София Мюзик Ентерпрайсис (SME) влезе в съмнителна скица с прекачване на компании, ощетяваща създателите на музика със стотици хиляди левове. Без музикален лиценз концертът на Lara Fabian в България е под въпрос. За това осведоми Музикаутор.
Ето и цялата позиция на Музикаутор:

" От информация в Търговския указател излиза наяве, че фирмите на SME, ръководени от Иван Несторов и Димитър Ковачев, които са изключителни представители за страната на международния водач Live Nation, към този момент са с други притежатели и с крупни задължения към създателите на музика.

Така най-старият и максимален уредник на концерти в България – SME, пое по стъпките на други уредници на концерти като Болкан Ентъртеймънт Къмпани, Моко Сълюшън, АРТ БГ, които употребяват същите порочни практики, с цел да избегнат заплащане на авторски хонорари. Скандалите с българските промоутъри получиха интернационална популярност. Последен бе въпросът с АРТ БГ, който раздруса всички, имащи отношение към концертите, проведени от тази компания. Задълженията на тези уредници към Музикаутор за лицензирани концерти, само че неизплатени по тях авторски хонорари надвишават 1,5 милиона лв. единствено през последните години.

След голям брой несполучливи опити въпросът със отговорностите на SME да се реши непринудено, Музикаутор предприе правосъдни дейности, вследствие на които съдът разпореди обезпечителни ограничения по отношение на уредника.

В същото време най-големият актив на SME бе марката на известния пловдивски фестивал „ Хилс оф Рок / Hills of Rock”, за който получаваше от община Пловдив по 1,9 млн. лева на всеки три години. Днес притежател на марката е „ Фест тийм “ ООД, представлявано от Стефан Еленков. Същото лице взе участие в комисията на Общинска фондация „ Пловдив 2019 година “ за избор на компания за откриването на „ Пловдив – Европейска столица на културата 2019 година “. Според посочената информация на уеб страницата на Ивентим.бг, компанията на Еленков е поела организацията на събития от календара за 2020 година, които до момента бяха оповестени за събития на SME и Live Nation.

Концертът на Lara Fabian в зала Арена Армеец на 16 декември също е под въпрос поради липса на музикален лиценз. Това може да принуди залата да не допусне провеждането му, защото е солидарно виновна с уредника за погашение на авторските хонорари.

Неведнъж Музикаутор алармира институциите и обществеността, че макар неналичието на официално нарушаване на закона, тези практики ощетяват създатели, подизпълнители и консуматори. Де факто страда цялостен бранш, за който музиката е главен фактор и носи добавена стойност за аудиторията, както и за десетки субекти, участващи в бизнес веригата за образуване на концерти.

Порочните практики би трябвало да бъдат прекъснати един път вечно!

Музикаутор за следващ път сезира Министерство на културата, както и Комисията по културата и медиите в Народното събрание. Сдружението осведоми също интернационалните промоутъри, мениджмънта на Lara Fabian, както и сродните сдружения в чужбина, че ще предприеме всички ограничения в отбрана на създателите и потребителите и в посока изсветляване и регламентиране на пазара. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР