София може да поеме ще един милион души като използват

...
София може да поеме ще един милион души като използват
Коментари Харесай

София може да поеме още 1 млн. жители


София може да поеме ще един милион души като употребяват съществуващия жилищен фонд или незастроените към момента терени за жилищни потребности. Това съобщи арх. Любо Георгиев, началник на екипа „ Визия за София “ и шеф на „ Софтпроект “, по време на строителен конгрес.

Експертът показа ново проучване на „ Визия за София “, съгласно което при съществуващия жилищен фонд столицата може да поеме нови 1 460 102 поданици при 30 кв.м./ж; 1 210 729 поданици при 35 кв.м./ж; 1 059 383 поданици при 40 кв.м./ж. За съпоставяне, по данни на Националния статистически институт от 2017 година популацията на Столична община е 1 325 429.

Близо 90% от поемния жилищен потенциал се намира в рамките на София-град. Данните за съществуващите жилищни здания демонстрират, че към сегашния миг, максимален поемен потенциал за поданици имат съществуващите жилищни здания в кварталите Младост 1, Овча Купел 2, Младост 3 и Стрелбище. От крайградските региони с максимален потенциал са надлежно Банкя, Владая, Нови Искър-кв.Курило и Бистрица.

"Жилищата в България са доста повече от семействата, на 1000 души население се падат 55 жилища, като над 97% от собствеността е частна. 31% от всички жилища в страната са необитаеми, а в това време от ден на ден хора не могат да си разрешат да се снабдят със личен парцел или да живеят в жилище чартърен. Около 40% от семействата населяват пренаселени домове ", сподели зам.-министърът на районното развиване инж. Валентин Йовев.

Крайните резултати на проучването демонстрират, че при 30 кв.м./ж. територията на Столична община може да поеме близо 2.5 млн. поданици, от които близо 1 млн. нови. Дали това в миналото ще стане действителност зависи не толкоз от това какво планува Общия организационен проект, а от демографските и стопански трендове на локално, национално, а даже и интернационално равнище. Въпреки това, даже сегашната обстановка демонстрира, че построяването на нова обществена инфраструктура (улици, канализация, паркове, учебни заведения и т.н.) изостава по отношение на темпа на строителство и запълване на потенциала от нови поданици. Резултатите от проучването дават основа за разбор на индикаторите в сегашния Общ устройствен план и по-нататъшно търсене на отговор на въпроса дали не е редно те да бъдат изменени при възможната актуализация на този основен за града проект.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР