София. Модернизацията на транзитния газопровод за Турция се извършва в

...
София. Модернизацията на транзитния газопровод за Турция се извършва в
Коментари Харесай

Модернизацията на транзитния газопровод за Турция се извършва в срок

София. Модернизацията на директния газопровод за Турция се прави в период. Това стана ясно по време на инспекцията на построяването на Транзитния газопровод за Турция в сектора „ Лозенец “-„ Недялско “, която направиха министър председателят Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова. Изграждането на двадесеткилометровата газопроводна права от компресорна станция Лозенец до Недялско се осъществя за повишение на сигурността и капацитетните благоприятни условия на съществуващата директна газопреносна мрежа на „ Булгартрансгаз ” ЕАД. Дейностите са част от план за рехабилитация, рационализация и уголемение на съществуващата газопреносна система, избран за план от общ интерес от Европейската комисия. С реализирането му ще увеличи сигурността на преносната система на „ Булгартрансгаз ” ЕАД и ще се обезпечи опция за транспорт на спомагателни количества газ по директния газопровод в сектора сред компресорна станция „ Лозенец ” и българо-турската граница.
Министър-председателят съобщи, че с построяването на този газов сектор потенциалът на директния газопровод за Турция ще доближи от 14 до 15,7 милиарда кубически метра газ. Предвижда се обектът да бъде приключен през 2018 година. Той разяснява, че на доста хора не им се е вярвало, само че интерконекторите в България се строят, а по газопровода с Турция се работи с цялостен размер. По думите му компресорите по плана са сменени с най-хубавите американски и има разлика сред строящото се в този момент и заварката по Южен поток, която всички си спомнят. По отношение на газовия хъб „ Балкан “ министър-председателят уточни, че предпроектното изследване следва да започва и ще бъде направено с европейски средства. Той напомни, че страната ни е подписала контракт за интерконектор със Сърбия за 10 милиарда кубически метра и изрази вяра до края на годината да стартира същинското строителство и на интерконектора с Гърция. Правителството работи интензивно по това 15, 4 милиарда кубически метра съветска газ да идва непосредствено в газовия хъб. Бойко Борисов изясни, че този съветски газ може да пристигна по тръбата, която се прави сега или по контрактувана директна тръба в газовия хъб сред Европейска комисия и „ Газпром “. Той посочи, че държавното управление се приготвя и за двата разновидността. Премиерът съобщи, че с бистрота, мотивираност и ясни планове кабинетът е стигнал до това, което се вижда при модернизацията на директния газопровод за Турция. Той напомни по какъв начин опозицията е подписала контракт с Азербайджан за големи количества газ. По думите му това, което тогава е правено пожелателно, през днешния ден ръководещите вършат допустимо на процедура. Според него на опозицията й е мъчно да одобри обстоятелствата, само че нещата в България се случват и то по най-хубавия метод. Бойко Борисов изясни, че от морските курорти приходите от налози са със 100 млн. повече, безработицата е 6%, бюджетът е на остатък, няма недостиг, а страната ни е с най-нисък външен дълг.
Енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че държавното управление извършва един от главните си цели в региона на енергетиката, а точно - диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Тя изясни, че диверсификацията ще даде опция страната ни да има природен газ от разнообразни източници, а постигнатата цена да бъде конкурентоспособна. По думите й диверсификацията се извършва като приоритет със всички сили и средства, протичащото се е очевидно и никой не може да го оспори.
Биляна ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР