София. Много често българските евродепутати сме оставени на нашите субективни

...
София. Много често българските евродепутати сме оставени на нашите субективни
Коментари Харесай

Петър Витанов, евродепутат: Междуинституционалната връзка между България и ЕС е скъсана – няма изградено равнище на комуникация

София. Много постоянно българските евродепутати сме оставени на нашите субективни преценки дали нещо е положително или не, а ние имаме потребност да бъдем подхранвани с позиции от страната, тъй като сами не можем да наложим нищо. Това сподели евродепутатът Петър Витанов в изявление за обзора на деня на Радио „ Фокус “ „ Това е България “ . Според него страната ни в известна степен не схваща процесите и ги подценява, тъй като няма построено ниво на връзка.

„ Ако по времето на ГЕРБ това беше разбираемо, ние бяхме тежка съпротива и никой не се съобразяваше с нас, въпреки че за тогава имам още по-големи запаси, то в този момент това не може да продължава по този начин “, споделя Витанов и сложи въпроса за Зелената договорка не по кое време ще се случи, а когато се случи дали България ще може да се възползва от обезщетителните механизми предоставяни от Европейски Съюз.

Зелената промяна не е безвъзмездна – кой ще заплати сметката

„ Изобщо не стои въпросът дали, тя ще се случи. Въпросът е дали България може да се възползва от обезщетителните механизми за тази покупко-продажби или за този Зелен пакт, който Европейският съюз дава. И най-големият въпрос за нас, като социалисти, да речем е: кой ще заплати сметката за тази зелена промяна, тя не е безвъзмездна. Дали ще я платят фирмите, които замърсяват, или ще я платят елементарните хора? И в цялата си работа се водим от желанието, от устрема за едно заслужено възнаграждение на цената на тази Зелена договорка. Нека огромните компании, транснационални, тези, които в действителност замърсяват, които са виновни за голяма част от замърсяването в международен проект, дано върху тях да падне тежестта от екологичния преход, а не върху бедните жители “, посочи евродепутатът и уточни, че Зеления преход е изведен като №1 в европейски проект, а властта у нас като че ли подценява значимостта на този проблем.

Зеления преход е изведен като №1 в европейски проект, властта у нас го неглижира

„ България остава пасивна в полемиките във връзка с зелената промяна в Съвета на Европейския съюз, т.е., на равнище министри, министър-председатели, отраслови министри, които в действителност се занимават интензивно и дооформят законодателството. Ние, в Европейския парламент мисля, че знаем какво вършим, координирани сме, работим добре с всички, без значение от цвета, без значение от разбиранията, само че ние не можем независимо да наложим нищо и имаме потребност от помощта на страната “, сподели още Петър Витанов и даде образец със Социално-климатичния декор “ , който би трябвало да подкрепи бедните за зеления преход.

„ 26 страни от Европейския съюз, аташетата им, които се занимават със Социално-климатичния фонд, това са екологичните им аташета или енергийните, ами единствено България е от Социалното министерство. И когато българското обществено аташе, изпратеният човек от Социалното министерство отиде там да дискутира Социално-климатичния фонд, на който единствено името е обществено, там се приказва за ограничения за енергийна успеваемост, там се приказва за екологични стандарти, той седи и клепа. Ами какво да каже? Какво да каже като експертизата му е другаде? И ето такива ред недомислици единствено поради липса на междуинституционална връзка “, изясни той.

Законодателният развой в Европа не е като законодателния развой в България

„ Законодателният развой в Европа не е като законодателния развой в България. В България – Народното събрание и Министерския съвет. Министерският съвет може да внесе законодателно предложение, Народното събрание го дискутира, видоизменя и така нататък Или пък народни представители могат да имат законодателна самодейност. В Европейския съюз Комисията дава оферти, Европейският парламент работи върху тези оферти, само че имаме Съвет на Европейския съюз, който има също толкоз значима роля в законодателството колкото Европейския парламент, по тази причина той също работи по тези закони. И най-после трите институции намират консенсус между тях. И нищо не става, когато като че ли се е скъсала третата връзка в Съвета “, безапелационен беше в умозаключение ръководителя на делегацията на Българска социалистическа партия в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Петър Витанов.

Димитър Димитров
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР