София. Младежката организация на политическа партия АБВ връчи писмо, адресирано

...
София. Младежката организация на политическа партия АБВ връчи писмо, адресирано
Коментари Харесай

С писмо до Доналд Тръмп АБВ-Младежи се обявиха в защита на енергийните и национални интереси на България

София. Младежката организация на политическа партия АБВ връчи писмо, адресирано до президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, на висши представители на дипломатическата задача на американската страна в София. Писмото е част от самодейността на партията " Оставам в България " и от демонстрацията на младежите пред посолството. В документа от АБВ-Младежи показват, че са мощно обезпокоени от това, че макар дългогодишното партньорство сред България и Съединените американски щати, през разнообразни интервали от време представители на американската администрация са опитвали да въздействат на българската държавни управления линия на държание, и то в посока, която на процедура е била в прорез с националните ни ползи, изключително в региона на енергетиката.
Затова в текста на писмото АБВ-Младежи призоват за прекратяване на намесата на Съединени американски щати в решенията на България, свързани с енергийната й политика и национална сигурност. Подобни дейности съгласно тях са довели до напън за прекъсването на плана “Южен поток “ и са изправили страната ни пред нуждата да си закупува оскъпена съветска газ от Турция.
В писмото си младежите от АБВ показват, че вследствие на напън от страна на Съединени американски щати, почнал през 1999 година, държавното управление на Р България е замразило градежа и на АЕЦ „ Белене ”. „ След среща с държавния секретар Хилъри Клинтън през 2012 година министър председателят Борисов разпореди прекъсването на построяването на атомната електроцентрала “, допълват младежите на АБВ.
Според тях след оказано въздействие от страна на Съединени американски щати се е стигнало и до реализирането на Американските централи в „ Марица-изток “, при определянето на условия, който са извънредно неизгодни за страната и оскъпяват доста цената на електрическата енергия за крайните консуматори на услугата у нас.
От АБВ-Младежи прецизираха, че единствено решаването на тези противоречиви моменти в връзките сред България и Съединени американски щати ще покаже, че двете страни могат да си партнират в същински условия на либералност, както е залегнало и в конституциите на двете страни.
Лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка съобщи, че преди години под външен напън страната ни е спряла АЕЦ ”Белене ”, „ Син поток “, „ Южен поток “, а в този момент е под въпрос и втората тръба на „ Турски поток “. „ Време е България да покаже политическа воля и темперамент и да отбрани националния си интерес, като подсигурява енергийната сигурност на своите жители на допустимо най-ниски цени “, съобщи още Пламена Заячка.
Зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева добави, че реализирането на плановете за АЕЦ „ Белене “ и директната доставка на съветска газ през България като входна точка за Европа не се свежда единствено до покриването на енергийните потребности на страната. „ Това е проблем, който опира до разбирането ни за българската стопанска система, за нейната конкурентоспособност и за ролята на България в района и в Европа. Ако те не бъдат осъществени, страната ни ще изостане доста в софтуерно отношение и ще понесе стопански и обществени загуби ”, сподели още Любомира Ганчева.
Деница КИТАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР