София. Министерството на туризма ще поиска сумата за националната програма

...
София. Министерството на туризма ще поиска сумата за националната програма
Коментари Харесай

Министерството на туризма ще поиска до 15 млн. лева за национална реклама за 2019 г.

София. Министерството на туризма ще изиска сумата за националната стратегия за реклама за идната година да е от порядъка на до 15 млн. лв.. Това стана ясно след съвещанието на Националния съвет по туризъм, провел се в курорта „ Св. Св. Константин и Елена “. Според отрасловия министър Николина Ангелкова, която се срещна с представители на разнообразни институции и браншови организации, за основа ще се употребява сумата от тази година, която е над 13 млн. лв.. „ Това е реалистичният вид. Заложили сме оптимистичен, с който желаеме нарастване. То ще е в границите на миналогодишното нарастване от 2 млн. лв.. Тази година също сме заложили такова кардинално предложение, само че отново споделям работим с реален вид въз основата на бюджета за 2018 година “, разяснява министър Ангелкова. Тя добави, че в случай че Министерството успее да потвърди нуждата от нарастването, за което има и поддръжката на сектора, парите може да бъдат заложени.
Програмата за национална реклама се утвърждава година по-рано преди започване на осъществяването й, изясни министърът. И разясни, че това се прави за реализиране на стабилно развиване на бранша, което се потвърждава и от статистиката за туристически визити. С съответни стъпки вървим в посока реализиране главната цел на Министерството на туризма, а точно превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация, уточни още тя.
Що се отнася до концепцията на Министерството на туризма във връзка с шума в курортите, Ангелкова разяснява, че тя е изяснена. Министърът напомни, че и сега се разисква статутът на националните курорти, като предложенията за продуктово зониране се поддържа на 80 % от всички огромни туристически организации и туроператори. Ангелкова означи, че с измененията в Закона за туризма, всяка община дружно с сектора ще взема решение дали курортът да е една зона или да бъде разграничен на части – за отдих и фамилен туризъм или за празненство.
След срещата край Варна стана ясно още, че за първите пет месеца на годината над 2,34 млн. задгранични туристи са посетили страната, като растежът е от 11. 1 %. Над 1.6 млрд са приходите от интернационален туризъм от януари до май. Основните посоки, по които ще се концентрира Министерството на туризма са свързани с целевите топ пазари като Германия, Русия, Полша, Гърция, Румъния, Македония, Сърбия, Италия, Австрия, Франция, както и перспективните Китай, Съединени американски щати, Япония, Южна Корея, Индия и Близкият Изток. Очаква се през този летен сезон страната да реализира растеж от към 5% по отношение на визитите през предходната година в интервала юни-септември и задграничните туристи да са повече от 5,5 млн. През лятото на 2017 година задграничните туристи са достигнали общо 5,3 млн., като и тогава е регистрирано повишаване от 5,7%, означи министър Ангелкова. Тя добави, че в случай че прогнозите бъдат оправдани, това ще е трета поредна година на напредък и ще включи България в една от най-устойчивите дестинации за летен туризъм.
Диана СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР