София. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) получи покана

...
София. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) получи покана
Коментари Харесай

МРРБ ще изготви 6 нови регионални прединвестиционни проучвания за консолидирани територии

София. Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) получи покана да е бенефициент по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “ (ОПОС) за правене на още шест районни прединвестиционни изследвания (РПИП). Това стана допустимо откакто всички общини в областите Велико Търново, Габрово, Плевен, Софийска област, Търговище и Хасково станаха членове на регионалните асоциации по ВиК и услугите във всяка от тях се дават от едно водоснабдително сдружение, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие . Изработването на РПИП е изискване за приемане на европейско финансиране за доизграждане и рационализация на ВиК инфраструктурата в съответните територии.
Към момента по план „ Подкрепа районното капиталово обмисляне в бранш ВиК “ Министерство на регионалното развитие е изготвило 14 районни прединвестиционни изследвания за териториите на областите Бургас, Сливен, Шумен, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Пловдив, Кърджали, Ямбол, Стара Загора, Перник, Видин и Враца. ВиК операторите подадоха плановите си оферти към Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 и се чака сключване на договорите, с които ще се финансира строителството на водопроводи, канализация и пречиствателни станции.
През предишния програмен интервал пилотно беше направено районно прединвестиционно изследване за територията на Смолян, все още е подписан контракт сред ВиК сдружението и ОПОС 2014-2020 за безплатна финансова помощ. Проектът към този момент се извършва. Отделно, Столична община е възложител на РПИП за територията на София град.
Имайки поради, че инфраструктурата в страната се нуждае от големи вложения, изчислени на близо 12 милиарда лева, както и че сходни средства не могат да бъдат обезпечени от цените на ВиК услугите, без да се надвиши прагът на обществена търпимост, е от значително значение доизграждането на системите да стане с оптимално включване на грантови средства от фондовете на Европейски Съюз. Условие за финансиране на инфраструктура от европейските фондове е да има висока степен на успеваемост в бранша, което допуска услугата да бъде употребена от огромен брой консуматори.
Към момента евентуални бенефициенти по ОПОС 2014-2020 са 22 административни области в страната. В областите Благоевград, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик и Разград има общини, които отхвърлят да станат членове на регионалните асоциации по ВиК, с което се лишават от опцията за замяна и доизграждане на инфраструктурата с европейски средства. Така наложителната инфраструктура ще би трябвало да се финансира посредством цената на услугите.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР