София. Министерствата на отбраната на Република България и на Република

...
София. Министерствата на отбраната на Република България и на Република
Коментари Харесай

Министрите на отбраната на България и Хърватия договориха ускоряване на сътрудничеството в областта на отбраната

София. Министерствата на защитата на Република България и на Република Хърватия ще подпишат ново съглашение за съдействие в региона на защитата. Това стана ясно след срещата на вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов с вицепремиера и министър на защитата на Република Хърватия Дамир Кръстичевич, който е на двудневно посещаване в България, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата . Съществуващото съглашение сега е от 1996 година и е време да бъде обновено, предвид на участието на двете страни в НАТО и Европейски Съюз, разясниха двамата министри. В него, с изключение на опциите за образование на военнослужещи, ще бъдат заложени и всички аспекти на военното съдействие, както и партньорство в обществената сфера, разясниха двамата министри.
В изказванията си те подчертаха, че България и Хърватия са другарски страни, сред които в никакъв случай не е имало противоречиви въпроси. Отбелязано бе, че България е първата страна, признала независимостта на Хърватия. „ Двете страни са съществени фактори за налагане на мир, сигурност и добросъседство на Западните Балкани. Интензивните връзки сред двете страни ще бъдат от изгода на всички балкански страни “, сподели министър Красимир Каракачанов.
По време на срещата българската страна показа своята процедура в региона на модернизацията на армията, както и опита си като страна, председателствала Съвета на Европейски Съюз през 2018 година От идната година европредседателството ще се поеме от Република Хърватия.
Коментирахме тематиката за отбранителните промишлености на двете страни. Поканихме сътрудниците от Хърватия да посетят нашето ревю на отбранителна техника „ Хемус “ идната година, а през 2021 година ние ще посетим тяхното ревю в Сплит, сподели още министър Каракачанов.
„ Аз съм първият министър на защитата на Хърватия, който след 15-годишно спиране посещава България. Имахме доста съдържателни срещи, чиято цел е възстановяване на съдействието “, сподели хърватският министър на защитата Дамир Кръстичевич. Той насочи покана към министър Каракачанов да посети идната година Хърватия за сключване на новото съглашение. „ Разговаряхме и за подсилване на съдействието по европейските планове в границите на Постоянното структурирано съдействие в региона на защитата “, добави гостът.
Министър Красимир Каракачанов връчи на Дамир Кръстичевич плакет на Министерството на защитата и юбилеен орден „ 100 година Първа международна война “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР