София. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева откри

...
София. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева откри
Коментари Харесай

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева откри международни изложения на хранителната и ритейл индустрията

София. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева откри интернационалните профилирани изложби Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд & Дринк и #Retail Show `2019 в Интер експо център. Министър Танева сподели по време на откриването, че доста се радва, че ще може да се наслаждения на новите достижения на всички производители. Тя акцентира, че това интернационално ревю стана едно от най-големите в Югоизточна Европа. Министърът сподели още, че производството на месо и месни артикули бележи растеж с 6.7% през 2018 година по отношение на миналата 2017 година Тя добави, че малко над 3% е и нарастването при създадените и продадените мляко и млечни артикули. „ Такъв тренд се записва и за първите девет месеца на 2019 година Увеличено произвеждане и експорт се следи и при птичите яйца “, добави още министър Танева. Тя акцентира, че равнищата във всяко едно от питателните производства в България се резервира или бележи растеж. По думите й, макар компликациите в всекидневието данните за обмена със селскостопански артикули са позитивни. „ България регистрира растеж при износа на селскостопански артикули всяка година. Основен сътрудник в търговията за страната ни остава Европейският съюз с близо 75% от стокообмена. „ Имаме позитивно комерсиално салдо от стокообмена със селскостопански артикули в размер на 600 млн. евро “, сподели още Десислава Танева. Министърът на земеделието изрази вяра, че тази наклонност за растеж в производствата ще се резервира. „ Това, което зависи от нас, от нашия екип, ще поставим старания да се направи. България има прелестна храна, прелестни производители с прелестни предприятия. Радвам се, че това ревю е опция да се показват и пред задгранични сътрудници, да намират нови такива и да реализират все по-добри резултати “, акцентира Танева.
Министър Танева връчи награди в Националния конкурс за най-хубава опаковка „ Приз Пак “ на възпитаници от Националната гимназия за приложни изкуства „ Св. Лука “ в София. За разширение на достъпа до добра храна бяха наградени и проф. Йордан Гогов и началник Виктор Ангелов.
Омбудсманът на Република България Диана Ковачева благодари на националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите за работата и напъните, които всекидневно поставят, с цел да развиват българското произвеждане на международно равнище. „ Аз съм тук в качеството си на омбудсман, с цел да изразя своята поддръжка и с цел да каже, че през годините Институцията на омбудсмана също не един път е срещала поддръжката на браншовите организации, които представлявате. Заедно сме осъществили редица благородни дела и начинания в интерес на най-уязвимите групи в обществото и дружно се борехме за рухването на Данък добавена стойност върху дарените храни, защитавахме родния усет пред Европейския парламент в акцията против двойните стандарти при храните. Опитахме се да възпитаваме просвета на хранене при младежите “, акцентира омбудсманът.
Мариана Кукушева, ръководител на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България , заяви, че тази година огромната самодейност на браншовия съюз се назовава „ От зрънцето до хляба “. „ За поредна година сме тук, с цел да се уверим в качеството, богатия подбор, в невероятния усет на храните, създавани в България. Това са храни, които са знак на обичайното хранене. Храни, които носят усета на предишното, храни, които към този момент са стъпили в бъдещето “, добави тя.
Тази година в ревютата вземат участие повече от 550 български и задгранични компании на повърхност от над 16 000 кв. м. Производители и преработвателни ще покажат храни и питиета, опаковки и опаковъчни системи, нови машини, съоръжение, нововъведения в индустриалните процеси и технологии за хранително-вкусовата индустрия, комерсиално съоръжение. Международните изложби ще продължат до 9 ноември.
Теодора ПАТРОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР