София. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев проведе днес работна

...
София. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев проведе днес работна
Коментари Харесай

Еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг: Под ръководството на Българското председателство на Съвета на ЕС ще засилим сътрудничеството в областта на сигурността

София. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев организира през днешния ден работна среща с Джулиан Кинг - комисар, отговарящ за Съюза на сигурност. Двамата разискаха въпроси в областта на отговорност на европейския комисар. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи . „ Запознах комисар Кинг с нашите хрумвания по началото на председателството на Съвета на Европейски Съюз и с тематиките, които ще бъдат придвижвани по време на идните шест месеца. Направихме обзор на работата до момента в България по тематиките за сигурността, в това число и в подтекста на напъните ни да систематизираме информацията за запазване и на останалите външни граници на Европейски Съюз, с цел да бъдем по-адекватни като председателстваща страна “. Това заяви на брифинг след диалозите българският вътрешен министър. Той още веднъж очерта четирите съществени целта в частта „ Вътрешни работи “, три от които са директно свързани с работата на комисар Кинг и с работата на Съвета „ Правосъдие и вътрешни работи “, който министрите Радев и Цачева ще ръководят дружно през първата половина на 2018 година: По-голяма сигурност за жителите на ЕС; По-добро ръководство на миграционните процеси; По-сигурни граници; Интеграция на шестте страни от Западните Балкани към Европейски Съюз след извършване на съответните критерии. В този смисъл двамата споделят визията, че сред страни от Европейски Съюз не може да има страни без хоризонт за участие в близко бъдеще, защото това директно касае сигурността на Европейски Съюз.
По време на срещата бе подчертано върху двете тематики, които България ще сложи на първия неофициален Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “. Дискутирани бяха и въпроси, свързани с противодействието на тероризма, противозаконното прекосяване на границите, в това число и от хора, за които има данни, че са свързани с терористични организации, както и битката против киберзаплахите и киберпрестъпността.
Комисар Кинг изрази удовлетворение от напредъка на България в подготовката за председателството на Съвета на Европейски Съюз. „ Важно е да засилим нашето съдействие и по-конкретно в региона на противодействието на тероризма, престъпността и заканите в киберпространството и чакам това да стане по време на българското председателството. Живеем във времена на провокации, належащо е да работим дружно, с цел да отговорим на безпокойствата на европейските жители “, съобщи комисарят, отговарящ за Съюза на сигурност. По думите му обрисува се претрупан дневен ред за Българското председателство, под управлението на което ще бъдат положени спомагателни старания за ограничение на пространството, с което разполагат терористите в техните планове да ни навредят: възпрепятстване на опитите им да се снабдят с оръжия и със средства, с които да финансират офанзивите си; справяне с радикализацията и най-много чрез онлайн наличие. В този смисъл ще е основно тясното съдействие с огромните интернет компании, тъй че те да са в положение да засичат и смъкват материали, които съставляват агитация. Ще бъде засилен обменът на информация и рационализиране базите данни и тяхната оперативна съгласуемост. Засилване на взаимоотношението сред службите за сигурност и правоприлагащите органи, както и възстановяване съдействието с страните от Западните Балкани също са измежду въпросите, по които ще бъдат положени спомагателни старания, разяснява комисар Кинг. Той благодари на министър Радев за готовността за взаимна работа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР