София. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов бе гост на

...
София. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов бе гост на
Коментари Харесай

Министър Младен Маринов: Длъжници сме на децата като институции и като родители

София. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов бе посетител на заключителната конференция по план „ Разкажи ми историята – развиване на екипи от специалисти за междуинституционално съдействие при случаи на деца - жертви или в риск от принуждение “. Това оповестиха еот пресцентъра на Министерство на вътрешните работи .
„ Една от най-трудните, най-сложните и характерни отговорности е тази за ориста на нашите деца, на които всички ние сме длъжници. Тяхното стабилно развиване е в нашите ръце и като родители. Убеден съм, че вярното идентифициране на казуса, образованието на чиновниците и най-много координацията сред институциите ще доведат до резултат от наша виновна работа “, с тези думи министър Младен Маринов благодари на специалистите от Института по логика на психиката, които в своята процедура идентифицираха един сериозен проблем и създадоха план на тематика „ Разкажи ми историята “. Вътрешният министър означи основното място на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, които в множеството случаи одобряват първите сигнала за принуждение и влизат в непосреден контакт с жертвите. По думите му изключително комплицирано и трудно е когато жертва на закононарушение се оказва точно дете. „ На експертите се пада виновната задача да проведат диалога по този начин, че да сведат до най-малко контузията от повторното прекарване на ужаса “ добави той.
Проектът поддържа процеса на смяна и най-много - на въвеждане на нова професионална просвета и процедура за работа с деца, жертви и очевидци на закононарушения. Той слага и началото на едно още по-тясно съдействие сред Министерство на вътрешните работи и представителите на основните институции и неправителствените организации, ангажирани с предварителната защита и противодействието на насилието на деца, изясни шефът на Института по логика на психиката – Министерство на вътрешните работи Кристина Николаева. Тя изрази и общата позиция, че взаимната съгласуваност и общите дейности на съд, полиция, неправителствен бранш, локална власт и обществени служби са единственият вероятен метод за ефикасна и бърза отбрана на децата - жертви или в риск от принуждение. Да работим до крайната цел – запазване на здравето и душeвността на децата, да ги предпазим от това още веднъж да бъдат травмирани в процеса на досъдебно и правосъдно произвеждане, прикани госпожа Николаева.
По време на заключителната конференция бяха показани главните действия по плана и постигнатите резултати. Обсъдени бяха основни тематики, свързани с проблематиката, дискутиран и споделен бе персонален опит от страна на специалистите, ангажирани в работа с деца - жертви на принуждение. Направени бяха изводи и рекомендации за повишение успеваемостта на системата за работа с деца в риск.
За реализирането на задачите на плана, съфинансиран по Програма „ Правосъдие и консуматори “ на Европейския съюз, чийто сътрудник е Фондация „ Институт по логика на психиката на групите “, са извършени 33 тренинга в два вида образования с представители на разнообразни институции. За работа с деца - жертви или в риск от принуждение, са обхванати 460 специалиста работещи с деца в границите на Министерство на вътрешните работи и Агенция „ Социално подкрепяне “ - инспектори „ Детска педагогическа стая “, полицейски инспектори, обществени служащи, чиновници на Дирекция „ Национална система 112 “ и проверяващи служители на реда. В образованията за възстановяване на екипната работа на представителите от Координационния механизъм са били включени 200 експерти от институциите, показани като съществени и различни участници– служители на реда, обществени служащи, прокурори, лекари, педагогичен експерти.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР