София. Министърът на външните работи на Йордания Айман Сафади се

...
София. Министърът на външните работи на Йордания Айман Сафади се
Коментари Харесай

България и Йордания работят заедно за траен мир в Близкия Изток

София. Министърът на външните работи на Йордания Айман Сафади се срещна с министър-председателя на България Бойко Борисов в първия ден от двудневното си посещаване в страната. Той идва за пръв път в България и това в действителност е и първото посещаване на министър на външните работи на Йордания в нашата страна. По време на срещата им министър председателят Бойко Борисов акцентира другарските връзки сред двете страни, както и доста положителната степен на взаимоотношение и подобие в политическите позиции по съществени районни и интернационалните въпроси, споделяни от България и Йордания през последните години. Във фокуса на диалога им бе тематиката за Процеса „ Акаба “, иницииран от краля на Йордания Абдулла II през 2015 година за подсилване на интернационалното и районното съдействие против заплахите от тероризъм, радикализация и принудителен екстремизъм. Застъпено бе мнението, че съдействието в сферите от общ интерес следва да се уголемява. Борисов и Ал-Сафади разискаха стимулиране на развиването на търговско-икономическите и капиталовите връзки, както и установяването на по-близки контакти сред бизнес общностите на двете страни.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също одобри министъра на външните работи на Хашемитското кралство Йордания Айман Сафади, с който разискаха опциите за обмяна на опит и съдействие в битката с радикализма. „ Можем да се борим дружно за реализиране на дълготраен мир в Близкия Изток “, съобщи министър Захариева. Тя акцентира, че България поддържа самодейността на крал Абдулла II „ Процесът от Акаба “, чиято съществена цел е интернационалната и районната съгласуваност и съдействие в битката с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията. България и Йордания могат да обменят дейно опит в тази сфера, който да подкрепи бъдещи взаимни дейности, посочи българският вицепремиер.
Министър Сафади дефинира България като добър сътрудник в тази борба и благодари за поддръжката, която тя оказва в този развой. В рамките на срещата двамата министри подписаха съглашение, с което отпадат визите за визити с дипломатически и служебни паспортни на жителите на двете страни. То ще улесни контактите сред външните министерства и държавните администрации и ще спомага за активизиране на двустранните ни връзки. Министър Екатерина Захариева беше безапелационна, че Европейският съюз и България виждат Йордания като най-стабилния и най-адекватен сътрудник в района.
Двамата разискаха и бъдещото развиване на комерсиалните и стопански връзки сред двете страни. Министър Захариева посочи, че следва първо съвещание на Смесената комисия за икономическо съдействие при започване на идната година, съпроводено от бизнес конгрес. Тя открои туризма, високите технологии, фармацевтичната и хранително-вкусовата индустрия като предпочитани сфери за развиване. Министър Сафади съобщи, че и от страна на Йордания има предпочитание за усилване на връзките в региона на стопанската система, като акцентира капацитета на сфери като туризма и високите технологии, които ще спомогнат за в допълнение доближаване в бъдеще.
Образованието също беше маркирано като цел за възстановяване на взаимоотношенията сред двете страни. Министър Захариева съобщи, че има 1500 йорданци, които са приключили висшето си обучение у нас. „ Има 1500 йорданци, които са се дипломирали в български висши образователни заведения – те са най-силните посланици на България в Йордания “, съобщи Захариева. А единствено сега в България има 30 йордански поданици, които се образоват. Тя посочи смисъла на подписаната предходната година конвенция в областта на образованието и науката за бъдещото развиване на съдействие сред български и йордански университети. Вицепремиерът акцентира, че се работи върху план българските университети да могат да показват опцията за приемане на качествено висше обучение в България пред жителите на Йордания.
В рамките на визитата си министър Айман Сафади ще се срещне и с българския президент Румен Радев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР